Heb jij al eens van pinsa gehoord? Dit heerlijke platbrood zie je steeds vaker voorbijkomen op menukaarten en in recepten, en wij begrijpen wel waarom. Het is lekker, luchtig én veelzijdig! In deze blog ontdek je meer over pinsa romana en uiteraard laten we een aantal smaakvolle recepten zien.
Pinsa is een soort traditioneel platbrood, afkomstig uit Italië. Om precies te zijn komt het uit Rome en het dateert zelfs al uit de tijd van het oude Rome. De naam ‘pinsa’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘pinsere’, wat ‘pletten’ of ‘stampen’ betekent. En dat verwijst natuurlijk naar de manier waarop het deeg oorspronkelijk werd bereid: het werd geplet en platgestampt!
Een pinsa bodem kan je beleggen met ontzettend veel verschillende, smakelijke toppings. Een klassieke combinatie is tomatensaus, mozzarella en verse basilicum. Houd je van vlees? Ga dan voor een pinsa brood met prosciutto, rucola en Parmezaanse kaas. Of kies voor deze pinsa met mortadella! Lekker met groene pesto en burrata én ontzettend snel gemaakt. Ook verschillende geroosterde groenten zijn enorm lekker om een pinsa pizza mee te beleggen. Zo maak je jouw variant gemakkelijk vegetarisch!
Eigenlijk heeft pinsa wel wat weg van een heerlijke Italiaanse pizza. Het wordt gemaakt van deeg en je belegt het met allerlei lekkere toppings! Toch zijn er verschillen te ontdekken tussen beide gerechten. Pinsa’s hebben een andere, meer rechte vorm, dan pizza’s én ze worden gemaakt van ander deeg. Het deeg voor pinsa wordt namelijk gemaakt van een mix van tarwebloem, rijstmeel, sojameel en zuurdesem. Het resultaat? Een lichtere structuur dan pizza, mét een knapperige korst!
Wat is pinsa romana? Simpel gezegd is het de complete naam voor pinsa. Zoals we al zeiden: pinsa is afkomstig uit Rome en daar komt uiteraard de naam ‘romana’ vandaan. Dit recept voor pinsa romana met buffelmozzarella en olijven is een echte klassieker. Haal Italië in huis en ga aan de slag met dit heerlijke recept!
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment