Babka Met Chocolade Staand Low Res 3
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Babka met chocolade

Het is leuk om te maken, het ziet er prachtig uit en het smaakt ook nog eens verrukkelijk… Maak kennis met babka: een zoet vlechtbrood met roots in de Joodse keuken. Superlekker als vieruurtje of als onderdeel van een royale weekendbrunch.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept babka met chocolade

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 40min
Totale tijd
2u 0min
Kookmodus
1
Spray het bakblik in met bakspray en leg er een bakpapier in. Smelt de melkchocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer regelmatig door tot de chocolade gesmolten is.
2
Doe de bloem, instantgist, kristalsuiker en zout in de mengkom van de keukenmachine met deeghaken en mix kort.
3
Klop de eieren los in een kommetje en maak de melk warm. Voeg de eieren toe aan de mengkom en mix het geheel tot de eieren zijn opgenomen. Voeg de melk toe en mix tot een soepel deeg.
4
Snijd ondertussen de boter in dobbelsteentjes en voeg beetje bij beetje toe, tot ze goed gemengd zijn in het deeg. Laat 6 min. op hoge snelheid draaien, tot je een mooi elastisch en glanzend deeg hebt.
5
Bestuif je werkblad met een laagje bloem en haal het deeg uit de kom. Kneed 1 min. door met je handen en rol met behulp van een deegrol uit tot een deeglap van ongeveer 20 x 30 cm met de langste zijde naar je toe.
6
Stort de gesmolten chocolade uit op de deeglap en strijk uit met de achterkant van een lepel. Laat een rand van 1 cm aan elke zijde van het deeg vrij van de chocolade.
7
Rol het deeg strak op langs de onderkant. Draai de lange rol een kwartslag en snijd de rol met een groot scherp mes door de lengte in tweeën. Wikkel de rollen rond elkaar als een soort vlecht en stop de vlecht voorzichtig in de broodvorm. Dek af met plastic folie en laat ongeveer 60 min. rijzen, of tot de babka in volume verdubbeld is.
8
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en bak de babka 15 min. Verlaag de warmte van de oven dan naar 170°C en bak 25 min. Laat even afkoelen en haal de babka met chocolade voorzichtig uit de vorm. Snijd in plakjes en serveer.

Wat is babka?

Heb jij nog nooit babka geproefd? Zonde, want dit zoete vlechtbrood is heerlijk voor elk moment! Of je het nu serveert bij de brunch in het weekend, ervan smikkelt wanneer je een kopje koffie of thee nuttigt of jezelf erop trakteert na het diner; babka is altijd een goed idee! Maar wat is babka eigenlijk? Babka is dus een zoet, gevlochten brood dat zijn oorsprong vindt in de Joodse keuken. Het wordt meestal gemaakt van gistdeeg en gevuld met zoete ingrediënten. De klassieke babka wordt dan ook gemaakt met chocolade, maar soms zie je ook varianten met kaneel, vruchtenjam of noten. Wanneer het deeg klaar is, wordt het uitgerold en besmeerd met de vulling. Vervolgens wordt het opgerold, uitgerold en in tweeën gesneden. Daarna draai of vlecht je het tot één geheel en bak je het gaar in de oven! Zodra je de babka uit de oven haalt, laat je het even afkoelen en daarna heb je een prachtig en heerlijk plakje babka.

Naast zoete babka kan je er ook voor kiezen om een hartige variant te maken, zoals deze hartige babka met kruiden en ham. De hartige variant vullen we in dit recept met diverse kruiden als salie, tijm en rozemarijn, verse spinazie, romige ricotta en zoute serranoham. Deze twist is heerlijk om te maken wanneer er een uitgebreide brunch op de planning staat en je gasten over de vloer hebt die niet echt fan zijn van alle zoete lekkernijen. Wil je echt uitpakken? Maak dan zowel de hartige babka met kruiden en ham als de zoete babka met chocolade. Zo kunnen je gasten zelf bepalen welke van de twee varianten ze willen proberen (of ze pakken ze gewoon lekker allebei!).

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?