Het is leuk om te maken, het ziet er prachtig uit en het smaakt ook nog eens verrukkelijk… Maak kennis met babka: een zoet vlechtbrood met roots in de Joodse keuken. Superlekker als vieruurtje of als onderdeel van een royale weekendbrunch.
Heb jij nog nooit babka geproefd? Zonde, want dit zoete vlechtbrood is heerlijk voor elk moment! Of je het nu serveert bij de brunch in het weekend, ervan smikkelt wanneer je een kopje koffie of thee nuttigt of jezelf erop trakteert na het diner; babka is altijd een goed idee! Maar wat is babka eigenlijk? Babka is dus een zoet, gevlochten brood dat zijn oorsprong vindt in de Joodse keuken. Het wordt meestal gemaakt van gistdeeg en gevuld met zoete ingrediënten. De klassieke babka wordt dan ook gemaakt met chocolade, maar soms zie je ook varianten met kaneel, vruchtenjam of noten. Wanneer het deeg klaar is, wordt het uitgerold en besmeerd met de vulling. Vervolgens wordt het opgerold, uitgerold en in tweeën gesneden. Daarna draai of vlecht je het tot één geheel en bak je het gaar in de oven! Zodra je de babka uit de oven haalt, laat je het even afkoelen en daarna heb je een prachtig en heerlijk plakje babka.
Naast zoete babka kan je er ook voor kiezen om een hartige variant te maken, zoals deze hartige babka met kruiden en ham. De hartige variant vullen we in dit recept met diverse kruiden als salie, tijm en rozemarijn, verse spinazie, romige ricotta en zoute serranoham. Deze twist is heerlijk om te maken wanneer er een uitgebreide brunch op de planning staat en je gasten over de vloer hebt die niet echt fan zijn van alle zoete lekkernijen. Wil je echt uitpakken? Maak dan zowel de hartige babka met kruiden en ham als de zoete babka met chocolade. Zo kunnen je gasten zelf bepalen welke van de twee varianten ze willen proberen (of ze pakken ze gewoon lekker allebei!).
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment