creme brulee taart
Niveau
Gevorderd
Tijd
1u 30min
Vrij van vis
Vrij van vlees

Crème brûlée taart

Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Het dessert heeft een mooi contrast tussen de zachte, romige binnenkant en het knapperige gekarameliseerde suikerlaagje bovenop. Dit keer maken we er een taart van. De taart kan je delen met je familie of vrienden en iedereen zal versteld staan.

 

Mijn menu planner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept crème brûlée taart

Bereidingstijd
1u 30min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
5u 30min

Taartbodem

1
Splits 1 ei. Voor de taartbodem gebruik je 1 heel ei en enkel de dooier van het andere ei.
2
Meng het ei en de dooier met bloem, boter, 90 gr suiker en een snufje zout in een kom. Kneed het geheel goed door totdat er een egaal deeg ontstaat. Vorm het deeg tot een bal en wikkel het in plasticfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
3
Verwarm de oven op 180°C en vet de taartvorm in met de overgebleven boter en bekleed de bodem met bakpapier.
4
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het deeg nog eens kort door. Rol het deeg daarna uit op een licht bebloemd werkblad tot een dikte van 3-4 mm. Bekleed de vorm met het deeg en laat het deeg over de rand hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
5
Dek het deeg af met nog een vel bakpapier en vul de taartvorm met rijst of blindbakbonen.
6
Bak de taartvorm 15 tot 20 minuten blind. Haal uit de oven en verwijder het papier met de bonen/rijst. Snijd het overhangende deeg af. Bak nog eens 15 tot 20 minuten tot de bodem goudbruin is.
7
Haal de taartbodem uit de oven en laat volledig afkoelen.

Crème brûlée vulling

1
Week de gelatineblaadjes in koud water. Schraap het merg uit het vanillestokje. Breng dit samen met de slagroom aan de kook in een steelpannetje.
2
Splits 6 eieren. Gebruik alleen de dooiers. Klop de eidooiers met 100 gr suiker in een hittebestendige kom kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende in de eidooiermassa.
3
Verwarm de kom met het mengsel au-bain-marie op een pan met warm water. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt. Als er met een spatel een streep doorheen getrokken kan worden zonder dat de custard doorloopt, dan is de custard goed. Haal de kom van de pan met water en los de blaadjes gelatine op in de custard.
4
Laat het roommengsel iets afkoelen en schenk voorzichtig in de taartbodem. Zet het geheel in de koelkast en laat de taart 2-3 uur opstijven.
5
Haal de taart 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.
6
Bestrooi de taart gelijkmatig met 20 gr suiker en gebruik een gasbrander om de suiker op het oppervlak te karamelliseren. Eet de taart direct op, anders wordt het suikerlaagje weer zacht.

Een populair dessert

In binnen- en buitenland is crème brûlée een erg populair dessert. Het dessert bestaat uit een lekkere, romige custardachtige laag met daarop een heerlijk krokant dakje van gekarameliseerde suiker. Als je een crème brûlée in een restaurant besteld, kijken je tafelgenoten vaak gespannen mee of dat suikerlaagje écht breekt als je er met je dessertlepel op slaat. Bijna iedereen weet dus wat dit dessert zo eigen maakt. Maar wat eigenlijk niemand weet, is wat de oorsprong van crème brûlée is. Hoewel het in 1691 voor het eerst voorkwam in een Frans kookboek, betekent dat niet automatisch dat Frankrijk het land van oorsprong is voor het dessert. In Spanje kennen we namelijk de soortgelijke crema catalana, wat in de 14e eeuw al voorkwam in kookboeken. Maar waar crème brûlée ook vandaan komt, wij zijn blij dat het populaire dessert bestaat. En deze crème brûlée taart is een heerlijke variatie!

Dessert- en gebakrecepten

Desserts en gebak: wij houden ervan! Er zijn ook zóveel verschillende variaties te bedenken, dat je altijd weer je keuken in kan duiken om te experimenteren met een nieuw recept. Een goed voorbeeld hiervan is onze pavlova met frambozenjam en mascarponecrème. Het dessert is een echte showstopper en smaakt bovendien verrukkelijk. En als je in een creatieve bui bent, maak dan eens dit chocolade aardbeien boeket. Dat is weer eens wat anders dan je standaard bosje bloemen. Maar we hebben nog véél meer dessert- en gebakrecepten op onze website staan, dus klik hier om snel een kijkje te nemen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk
  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Desserts & gebak
Soort
Taart
Voorkeuren
Vrij van vis
Vrij van vlees

Gemaakt door Eatertainment

Delen via