Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Het dessert heeft een mooi contrast tussen de zachte, romige binnenkant en het knapperige gekarameliseerde suikerlaagje bovenop. Dit keer maken we er een taart van. De taart kan je delen met je familie of vrienden en iedereen zal versteld staan.
In binnen- en buitenland is crème brûlée een erg populair dessert. Het dessert bestaat uit een lekkere, romige custardachtige laag met daarop een heerlijk krokant dakje van gekarameliseerde suiker. Als je een crème brûlée in een restaurant besteld, kijken je tafelgenoten vaak gespannen mee of dat suikerlaagje écht breekt als je er met je dessertlepel op slaat. Bijna iedereen weet dus wat dit dessert zo eigen maakt. Maar wat eigenlijk niemand weet, is wat de oorsprong van crème brûlée is. Hoewel het in 1691 voor het eerst voorkwam in een Frans kookboek, betekent dat niet automatisch dat Frankrijk het land van oorsprong is voor het dessert. In Spanje kennen we namelijk de soortgelijke crema catalana, wat in de 14e eeuw al voorkwam in kookboeken. Maar waar crème brûlée ook vandaan komt, wij zijn blij dat het populaire dessert bestaat. En deze crème brûlée taart is een heerlijke variatie!
Desserts en gebak: wij houden ervan! Er zijn ook zóveel verschillende variaties te bedenken, dat je altijd weer je keuken in kan duiken om te experimenteren met een nieuw recept. Een goed voorbeeld hiervan is onze pavlova met frambozenjam en mascarponecrème. Het dessert is een echte showstopper en smaakt bovendien verrukkelijk. En als je in een creatieve bui bent, maak dan eens dit chocolade aardbeien boeket. Dat is weer eens wat anders dan je standaard bosje bloemen. Maar we hebben nog véél meer dessert- en gebakrecepten op onze website staan, dus klik hier om snel een kijkje te nemen.
Deze crème brûlée taart is zo lekker dat het zonde is om weg te gooien als de taart niet in één keer op gaat! ‘Normale’ crème brûlée kun je in de bakjes ongeveer 1 dag bewaren in de koelkast. Deze crème brûlée taart kun je wanneer het suikerlaagje erop zit en gebrand is het beste meteen serveren. Verwacht je taart over te hebben? Dan kun je de taart eventueel eerst in punten snijden en vervolgens de suikerlaag pas karameliseren. De overige taart kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Om crème brûlée (taart) te maken heb je kristalsuiker of rietsuiker nodig, dit laat je smelten in de warme oven of onder de grill. Wanneer dit is afgekoeld wordt het laagje hard en heb je een super lekker dessert!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment