Bananenbrood met avocado hangop

Bananenbrood recept met hangop

Bananenbrood, wie kent het nou niet?! Een gerecht waar je veel kanten mee op kunt én wat je zo op tafel hebt staan. Je maakt ‘m extra lekker met wat romige avocado hangop. Lekker als tussendoortje óf als ontbijt! 

NiveauBeginner

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd25 minutenTotale Tijd35 minuten

Ingrediënten
 150 gr witte tarwebloem
 2 tl bakpoeder
 1 tl kaneel
 1 snufje zeezout
 50 gr suiker
 2 eieren
 100 ml lichte olijfolie
 80 gr walnoten
 2 rijpe Chiquita bananen
 1 avocado
 100 ml Griekse yoghurt
 1 el honing
Keukenbenodigdheden
 Cake- of broodvorm
 Staafmixer of blender
 Bakpapier

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cake- of broodvorm met bakpapier of vet kleine vormen in met een beetje olijfolie.

2

Meng de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en het zeezout en breng op smaak met versgemalen peper. Klop de suiker en de eieren door de olijfolie. Schil de banaan, prak deze fijn met een vork en spatel door het eimengsel. Voeg dit mengsel toe aan het bloemmengsel en meng goed door.

3

Knijp de walnoten fijn met de hand en meng dit ook door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Controleer de gaarheid van het bananenbrood door er de punt van een mes of satéprikker in te steken. Als deze er schoon en droog uitkomt is het brood goed.

4

Laat circa 10 minuten afkoelen alvorens aan te snijden.

5

Pureer de avocado. Meng in een andere kom de fijn gepureerde avocado met de Griekse yoghurt en 1 el honing. Snijd een plak van het bijna afgekoelde bananenbrood en schep hierover een ruime lepel van de avocado hangop.

Ingrediënten

Ingrediënten
 150 gr witte tarwebloem
 2 tl bakpoeder
 1 tl kaneel
 1 snufje zeezout
 50 gr suiker
 2 eieren
 100 ml lichte olijfolie
 80 gr walnoten
 2 rijpe Chiquita bananen
 1 avocado
 100 ml Griekse yoghurt
 1 el honing
Keukenbenodigdheden
 Cake- of broodvorm
 Staafmixer of blender
 Bakpapier

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cake- of broodvorm met bakpapier of vet kleine vormen in met een beetje olijfolie.

2

Meng de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en het zeezout en breng op smaak met versgemalen peper. Klop de suiker en de eieren door de olijfolie. Schil de banaan, prak deze fijn met een vork en spatel door het eimengsel. Voeg dit mengsel toe aan het bloemmengsel en meng goed door.

3

Knijp de walnoten fijn met de hand en meng dit ook door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Controleer de gaarheid van het bananenbrood door er de punt van een mes of satéprikker in te steken. Als deze er schoon en droog uitkomt is het brood goed.

4

Laat circa 10 minuten afkoelen alvorens aan te snijden.

5

Pureer de avocado. Meng in een andere kom de fijn gepureerde avocado met de Griekse yoghurt en 1 el honing. Snijd een plak van het bijna afgekoelde bananenbrood en schep hierover een ruime lepel van de avocado hangop.

Bananenbrood met avocado hangop

De oorsprong

Bananenbrood is wereldwijd een ontzettend populair gerecht om te eten als ontbijt of als tussendoortje. Er zijn dan ook erg veel recepten te vinden waarin bananenbrood op allerlei verschillende manieren bereid wordt. Ingrediënten die meestal gebruikt worden zijn gestampte bananen, tarwe, water en suiker.

Wist je dat bananenbrood is ontstaan doordat men vroeger geen overrijpe bananen wilde weggooien en ze dan maar gebruikte om bananenbrood te maken om zo geen voedsel te verspillen?

Als je erover nadenkt heeft bananenbrood een beetje een gekke naam. Het wordt namelijk brood genoemd, maar de vorm ziet er eigenlijk gewoon uit als een cake. Echter is dit doorgaans wel een gezondere cake dan dat we die normaal kennen, zeker als je de ingrediënten met elkaar vergelijkt!

Zelf bananenbrood maken

Om een twist te geven aan de originele variant, serveren wij hem met avocado hangop. Hierdoor is het een echte smaaksensatie die extra romig is! Als je fan bent van avocado moet je deze variant zeker een keer geprobeerd hebben!

Heb je nou zelf bananenbrood gemaakt en is het nog niet helemaal op? Het overgehouden brood kun je prima invriezen. Of in een afgesloten trommel enkele dagen bewaren. Het is dan ook lekker om de plakken nog kort even te roosteren. 

Tip! Avocado kun je niet alleen gebruiken om dit gerecht extra romig en lekker te maken, maar is in veel meer andere tussendoortjes te gebruiken. Maak bijvoorbeeld zelf een gezonde snackreep met avocado, chocolade & banaan!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.