Brabantse Worstenbroodjes Met Een Twist
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Brabantse worstenbroodjes met een twist

Alaaf! Als je bekend bent met Brabant dan ken je de worstenbroodjes vast ook wel. De broodjes kun je kant-en-klaar kopen en even opwarmen in de oven, maar hoe leuk om ze eens zelf te maken? De worstenbroodjes krijgen een twist door de broodjes af te toppen met sesam- en maanzaad.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten vulling
Ingrediënten broodje

Recept brabantse worstenbroodjes met een twist

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 35min
Totale tijd
1u 55min
Kookmodus
1
Meng voor de vulling het gehakt met het paneermeel, water, de helft van het losgeklopte ei, zout, nootmuskaat, peper, sojasaus, mosterd en bieslook. Verdeel het gehakt in porties van 40 gram en vorm worstjes. Leg op een bord en plaats in de koelkast.
2
Doe voor het broodje de bloem, water, zout, suiker, boter en gist in een kom en kneed met deeghaken in circa 5 min. tot een soepel deeg. Dek de kom af met plastic folie of een schone theedoek en zet circa 15 min. op een warme plek om te rijzen.
3
Verdeel het deeg in porties van 35 gram. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en leg hier de porties deeg op. Deze gaan we nu één voor één opbollen. Maak een ‘kommetje’ van je hand, met je handpalm naar beneden. Rol met je handpalm zachtjes over het bolletje deeg, terwijl je je vingers steeds dichter naar je handpalm toe trekt. Op deze manier krijg je een mooi rond deegbolletje.
4
Bestuif een deegroller met wat bloem en rol de deegbolletjes uit tot een langwerpige ovaalvorm. Deze moet net iets groter dan het worstje zijn. Leg het worstje in het midden van het deeg en vouw de uiteinden naar elkaar toe. Knijp het deeg dicht met je vingers, en rol een paar keer over je aanrecht om de naden goed dicht te maken. Eventueel overig deeg aan de uiteinden kun je eraf snijden of knijpen.
5
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze aan de bovenkant nog een beetje plat. Bedek met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
6
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de rest van het losgeklopte ei met een klein scheutje water en bestrijk hiermee de worstenbroodjes. Bestrooi met het sesamzaad en maanzaad. Bak de worstenbroodjes in 15-20 min. gaar in het midden van de oven.
Brabantse worstenbroodjes met een twist

Waar komen worstenbroodjes oorspronkelijk vandaan?

Worstenbroodjes komen oorspronkelijk uit België en Nederland. Het is een populair hartig gebakje gevuld met gehakt of worst. Het wordt vaak gegeten als snack of bij het ontbijt of lunch.

Hoe lang moeten de verse worstenbroodjes in de oven?

In ons recept bakken we de worstenbroodjes 15 tot 20 minuten gaar in de oven, dit doen we op 220 graden. Wanneer je de worstenbroodjes alleen op hoeft te warmen kun je ze 7 tot 8 minuten opwarmen in de oven.

Hoe lang kun je worstenbroodjes bewaren?

Verse worstenbroodjes kunnen 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden. In de vriezer kunnen ze tot 3 maanden bewaard worden. Opwarmen in de oven of magnetron voor consumptie.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Ei
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via