Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Coq au vin blanc

Coq au vin blanc

Coq au vin is een echte klassieker uit de Franse keuken. De stoofschotel wordt oorspronkelijk bereid met rode wijn. Voor een frisse twist vervangen wij de rode wijn door een droge witte wijn. Simpel te maken én bovendien ideaal om van tevoren voor te bereiden.

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Voorbereiding20 minutenKooktijd1 uurTotale Tijd1 uur 20 minuten

Ingrediënten
 6 kipdrumsticks
 ½ tl zout
 1 tl peper
 Bloem
 2 sjalotten
 50 gr bospeen
 1 teentje knoflook
 50 gr kastanjechampignons
 1 el ongezouten roomboter
 60 gr gerookte spekreepjes
 1 laurierblad
 2 takjes tijm
 200 ml droge witte wijn
 ½ blokje kippenbouillon
 2 takjes peterselie

Bereidingswijze
1

Breng de kip op smaak met zout en peper. Strooi wat bloem in een ondiepe schaal en haal de kipdrumsticks door de bloem.

2

Pel en snijd de sjalotten in halve ringen. Schil en snijd de bospeen in blokjes. Snijd de knoflook fijn en de champignons in kwarten.

3

Smelt de boter in een diepe braadpan en bak de kipdrumsticks op middel tot hoog vuur rondom bruin. Haal uit de pan. Bak de spekreepjes in ongeveer 5 min. knapperig in het bakvet van de kip. Voeg de sjalot, bospeen, knoflook, champignons, laurier en tijm toe. Bak nog 5 min. mee. Voeg de kip, wijn en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat minimaal 1 uur op laag vuur garen.

4

Snijd de peterselie grof. Serveer de coq au vin blanc warm en garneer met peterselie.

Ingrediënten

Ingrediënten
 6 kipdrumsticks
 ½ tl zout
 1 tl peper
 Bloem
 2 sjalotten
 50 gr bospeen
 1 teentje knoflook
 50 gr kastanjechampignons
 1 el ongezouten roomboter
 60 gr gerookte spekreepjes
 1 laurierblad
 2 takjes tijm
 200 ml droge witte wijn
 ½ blokje kippenbouillon
 2 takjes peterselie

Instructies

Bereidingswijze
1

Breng de kip op smaak met zout en peper. Strooi wat bloem in een ondiepe schaal en haal de kipdrumsticks door de bloem.

2

Pel en snijd de sjalotten in halve ringen. Schil en snijd de bospeen in blokjes. Snijd de knoflook fijn en de champignons in kwarten.

3

Smelt de boter in een diepe braadpan en bak de kipdrumsticks op middel tot hoog vuur rondom bruin. Haal uit de pan. Bak de spekreepjes in ongeveer 5 min. knapperig in het bakvet van de kip. Voeg de sjalot, bospeen, knoflook, champignons, laurier en tijm toe. Bak nog 5 min. mee. Voeg de kip, wijn en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat minimaal 1 uur op laag vuur garen.

4

Snijd de peterselie grof. Serveer de coq au vin blanc warm en garneer met peterselie.

Coq au vin blanc

Tip
Wil je de maaltijd uitbreiden? Voeg dan aardappelen of rijst toe aan dit gerecht.

Wijntip van Yves

Wijntip van Yves

Maison de La Vilette Chardonnay 2019: Dit gerecht vraagt om een volle wijn die zowel in het gerecht kan als erbij. Deze volle franse Chardonnay vormt een perfecte combinatie met de romige saus en de champignons.

Bestel je wijn bij Vanouds de Zwaan. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.