Eatertainment komt naar je toe!

Steeds meer evenementen door het hele land.

Hutspot met klapstuk

Hutspot met klapstuk

Hutspot wordt jaarlijks traditiegetrouw op 3 oktober in Leiden gegeten ter ere van het Leidens ontzet. Na de 80-jarige oorlog vluchtten de Spanjaarden uit de bezette stad. Ze moeten haastig zijn vertrokken, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur. Vandaag de dag bekend als hutspot!

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Voorbereiding30 minutenKooktijd3 urenTotale Tijd3 uren 30 minuten

Ingrediënten klapstuk
 250 gr klapstuk
 Peper en zout
 1 ui
 Boter, om in te bakken
 ½ winterpeen
 20 gr tomatenpuree
 1 laurierblad
 140 ml stevige rode wijn
 120 ml runderbouillon
 40 gr koude boter, in blokjes
Ingrediënten hutspot
 500 gr kruimige aardappelen
 2 winterpenen
 1 grote witte ui
 20 ml melk
 20 gr gezouten roomboter
 ½ tl nootmuskaat
 Peper en zout

Bereidingswijze
1

Snijd de klapstuk in grove stukken en breng op smaak met peper en zout. Snijd de ui in halve ringen. Smelt wat boter in een braadpan en bak hierin de ui en het vlees goudbruin.

2

Snijd ondertussen de halve winterpeen in blokjes. Schep het vlees en de ui uit de pan. Bak de winterpeen circa 5 min. in het overgebleven bakvet samen met de tomatenpuree. Voeg het vlees weer toe samen met het laurierblad, de rode wijn en bouillon. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur stoven op laag vuur. Roer af en toe door.

3

Schil de aardappelen en 2 winterpenen en snijd in blokjes. Snijd de ui in halve ringen. Kook in een pan met water de aardappelen, winterpenen en ui in 12 à 15 min. gaar. Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Meng de melk, roomboter en nootmuskaat door de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Stamp tot een grove hutspot en voeg eventueel wat kookvocht toe als de hutspot te korrelig blijft.

4

Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Roer de koude boter door de saus die in de pan van het vlees is achtergebleven. Serveer de hutspot met het klapstuk en de saus.

Ingrediënten

Ingrediënten klapstuk
 250 gr klapstuk
 Peper en zout
 1 ui
 Boter, om in te bakken
 ½ winterpeen
 20 gr tomatenpuree
 1 laurierblad
 140 ml stevige rode wijn
 120 ml runderbouillon
 40 gr koude boter, in blokjes
Ingrediënten hutspot
 500 gr kruimige aardappelen
 2 winterpenen
 1 grote witte ui
 20 ml melk
 20 gr gezouten roomboter
 ½ tl nootmuskaat
 Peper en zout

Instructies

Bereidingswijze
1

Snijd de klapstuk in grove stukken en breng op smaak met peper en zout. Snijd de ui in halve ringen. Smelt wat boter in een braadpan en bak hierin de ui en het vlees goudbruin.

2

Snijd ondertussen de halve winterpeen in blokjes. Schep het vlees en de ui uit de pan. Bak de winterpeen circa 5 min. in het overgebleven bakvet samen met de tomatenpuree. Voeg het vlees weer toe samen met het laurierblad, de rode wijn en bouillon. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur stoven op laag vuur. Roer af en toe door.

3

Schil de aardappelen en 2 winterpenen en snijd in blokjes. Snijd de ui in halve ringen. Kook in een pan met water de aardappelen, winterpenen en ui in 12 à 15 min. gaar. Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Meng de melk, roomboter en nootmuskaat door de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Stamp tot een grove hutspot en voeg eventueel wat kookvocht toe als de hutspot te korrelig blijft.

4

Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Roer de koude boter door de saus die in de pan van het vlees is achtergebleven. Serveer de hutspot met het klapstuk en de saus.

Hutspot met klapstuk

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.