• Home
  • Lifestyle
  • Alles wat je wilt weten over oliebollen: bakken, bewaren en opwarmen!
Baileys Sinaasappel Oliebol
Lifestyle

Alles wat je wilt weten over oliebollen: bakken, bewaren en opwarmen!

Wat is écht onmisbaar tijdens Oud & Nieuw? Juist, oliebollen! De oliebollenkramen zijn de afgelopen weken al steeds meer opgedoken in de buurt, maar als het aan ons ligt blijven zelfgemaakte oliebollen toch wel het lekkerst. Maar hoe zorg je ervoor dat ze altijd perfect lukken? In deze blog ontdek je hoe je oliebollen bakt, bewaart én opwarmt en we geven creatieve ideeën om lekker mee te variëren. Denk aan wentelteefjes van oliebollen of oliebollen met heerlijke vullingen!

Oliebol tompouce

Oliebollen recept

Zelf oliebollen maken is helemaal niet moeilijk, en het resultaat is vaak nóg lekkerder dan een oliebol van de oliebollenkraam. Een goed recept voor oliebollen begint met een luchtig beslag van bloem, gist, melk en eieren. Voeg daarna je favoriete vullingen toe, zoals rozijnen, krenten of stukjes appel. Voor een extra twist kan je zelfs experimenteren met verrassende smaken, zoals een oliebol tompouce: een oliebol gevuld met room en afgewerkt met roze glazuur. Met dit recept voor oliebollen wordt jouw Oud & Nieuw gegarandeerd een feestje!

Oliebol bakken

Met de juiste ingrediënten voor de oliebol, zoals bloem, gist, melk en je favoriete vullingen, maak je eenvoudig een luchtig en smaakvol beslag. Wil je glutenvrije oliebollen proberen? Vervang de tarwebloem dan door een glutenvrij alternatief, zoals rijst- of boekweitmeel. Heb je weinig tijd, maar wil je toch genieten? Dan kun je ook oliebollen bestellen bij een lokale bakker. Ga jij zelf oliebollen bakken dit jaar of kies je voor snelheid en gemak en bestel je oliebollen?

Oliebollen maken: tips voor de lekkerste variaties

Duik op oudjaarsdag met familie of vrienden de keuken in en maak je eigen oliebollen! Naast de klassieke oliebol kan je eindeloos variëren. Probeer eens een gevulde oliebol met verrassende ingrediënten zoals banketbakkersroom, chocoladestukjes of zelfs speculaaskruiden. Of ga voor deze gevulde oliebol met MonChou en kersen. Ziet er meteen uit als een feestje! Heb je na Oud & Nieuw nog oliebollen over? Onze tip: maak wentelteefjes van oliebollen. Snijd de oliebollen in plakjes, dompel ze in een mengsel van melk, ei en kaneel en bak ze goudbruin. Bestrooi met poedersuiker en het genieten van beginnen! Ook lekker: dit leftover oliebollenbrood. Een soort oliebol cake dat erg lekker is als dessert, maar uiteraard ook als ontbijt op 1 januari!

Champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker

Oliebollen opwarmen

Een oliebol opwarmen is dé manier om hem weer lekker zacht en warm te maken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Voor een knapperig resultaat is oliebollen opwarmen in de airfryer een aanrader: 3 tot 4 minuten op 180°C is meestal voldoende. Geen airfryer? Kies dan voor oliebollen opwarmen in de oven, op 150°C gedurende 10 minuten. Liever snel klaar? Een oliebol opwarmen in de magnetron kan ook, maar let op dat ze niet te taai worden. 20 seconden in de magnetron is vaak al genoeg.

Lekkerste oliebollen

Wil je jouw traditionele oliebollen naar een hoger niveau tillen? Probeer dan deze appel-kaneel oliebollen met karamelsaus! De zoete stukjes appel en warme kaneel geven een heerlijke, winterse smaak aan de klassieke oliebol. Wedden dat dit recept gegarandeerd bij iedereen in de smaak valt?

Wat doen met overgebleven oliebollen?

Heb je na Oud & Nieuw nog oliebollen over? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om ze alsnog te consumeren. Maak bijvoorbeeld wentelteefjes van oliebol of geef een twist aan je overgebleven oliebol met krenten door het te verwerken in een broodpudding.

Hoe lang oliebollen bewaren?

Hoe bewaar je oliebollen het best? Oliebollen bewaren kan op kamertemperatuur in een afgesloten bak, maximaal 1 dag. Wil je ze langer bewaren? In de koelkast blijven ze tot 3 dagen goed, maar verwarm ze dan voor gebruik op. Voor de langste houdbaarheid kan je oliebollen invriezen. Wanneer je kiest voor oliebol invriezen, is het belangrijk om ze goed te verpakken. In de diepvries kan je ze tot 3 maanden bewaren.

Hoe lang oliebollen bakken?

De perfecte oliebol bak je in 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de grootte. Verhit de olie tot 180°C en laat het beslag langzaam in de olie zakken. Draai de oliebollen halverwege om voor een gelijkmatige garing. Gebruik een schuimspaan om ze uit de olie te halen, en laat uitlekken op keukenpapier. Zo krijg je een goudbruine, knapperige buitenkant en een luchtige binnenkant.

Hoeveel calorieën in een oliebol?

Een oliebol bevat gemiddeld zo’n 200 tot 250 kcal, afhankelijk van de grootte en vulling. De oliebol voedingswaarde bestaat verder uit ongeveer 30 gram koolhydraten en 5 gram vet. Wil je het aantal calorieën per oliebol iets verlagen? Bak ze in de oven of airfryer in plaats van in olie. Een heerlijk alternatief voor wie bewust wil genieten!

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via