Ben jij bekend met het gerecht shakshuka? Dit is een echte klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Het gerecht zit vol smaak en is de laatste jaren ontzettend populair geworden, ook in Nederland. In deze blog vertellen we je wat je moet weten over dit heerlijke eenpansgerecht!
Shakshuka betekent ‘een mengsel’. Het is een eenpansgerecht op basis van gepocheerde eieren in een (pittige) saus van tomaten en shakshuka kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens de shakshuka met venkelsalade. Een ontzettend lekker gerecht en je kan er verschillende kanten mee op. Daarnaast kun je het bereiden ervan zo makkelijk maken als je zelf wilt. Kies jij voor het gebruik van een kant-en-klare shakshuka specerijenmix of ga jij zelf aan de slag met het maken van shakshuka kruiden?
Shakshuka is heerlijk om in te dippen met een lekker stukje brood. Kies naar eigen smaak voor zuurdesembrood, een pistoletje, flatbread of bijvoorbeeld rijst. Probeer eens de shakshuka met vegan falafel en vers geroosterde pita broodjes!
Het is nog niet helemaal duidelijk waar shakshuka oorspronkelijk vandaan komt. Zo zou het Ottomaans Turkse rijk het gerecht naar Spanje en het Midden-Oosten hebben gebracht. Echter gaan er ook verhalen rond dat het gerecht uit Marokko zou komen. Uiteindelijk maakt de oorsprong van het gerecht ook helemaal niets uit en weten wij dat het vooral ontzettend lekker is. Traditioneel is het gerecht rood van kleur vanwege de tomatenbasis, maar probeer vooral eens deze groene shakshuka met spinazie!
Als wijnliefhebber is er niks beters na een drukke werkdag dan een heerlijk glas wijn tijdens het avondeten! Wijnen die goed samengaan met shakshuka zijn rosé of rode wijnen (uit Piemonte of Portugal). Ga bijvoorbeeld voor een rosé met veel body of neem een soepele, rode wijn met rijpe fruitaroma’s en weinig tannines.
Naast dat shakshuka vaak gegeten wordt tijdens de lunch of het diner, wordt het gerecht van origine gegeten bij het ontbijt. Door het toevoegen van restjes van groenten, zuivel en brood kun je gemakkelijk dit eenpansgerecht op tafel zetten. Een vergelijkbaar recept van het origineel is de shakshuka met bonen.
De lichtpittige saus van de shakshuka is heerlijk in combinatie met vlees. Kies jij voor een shakshuka met gehakt of voor deze shakshuka met chipolataworstjes? De worstjes geven een hartige touch aan het eenpansgerecht!
Een voordeel van de shakshuka gerechten is dat je veel ingrediënten vaak al in huis hebt. Maak de shakshuka bijvoorbeeld met groenten als aubergine, paprika, venkel of pompoen. Probeer bijvoorbeeld eens de pompoenshakshuka met rivierkreeft.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment