Jambalaya is een heerlijk eenpansgerecht uit het zuiden van de Verenigde Staten. Door het in een pan te koken, krijg je een ware smaakexplosie.
Verhit in een grote pan 2 el olijfolie en bak de kipdijfiletreepjes in 4 minuten goudbruin. Schep ze uit de pan en zet opzij.
Bak de chorizo in dezelfde pan in 2 minuten krokant. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee. Doe de wortel, paprika en prei erbij en bak 6 minuten mee.
Voeg de notenrijst, de cajunkruiden en het paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee. Breng dit samen met de tomatenblokjes en de bouillon aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken met het deksel op de pan.
Voeg na 10 minuten de kip weer toe. Schep op het laatst de peterselie erdoorheen.
Ingrediënten
Instructies
Verhit in een grote pan 2 el olijfolie en bak de kipdijfiletreepjes in 4 minuten goudbruin. Schep ze uit de pan en zet opzij.
Bak de chorizo in dezelfde pan in 2 minuten krokant. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee. Doe de wortel, paprika en prei erbij en bak 6 minuten mee.
Voeg de notenrijst, de cajunkruiden en het paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee. Breng dit samen met de tomatenblokjes en de bouillon aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken met het deksel op de pan.
Voeg na 10 minuten de kip weer toe. Schep op het laatst de peterselie erdoorheen.
Jambalaya is een ideaal gerecht om van tevoren voor te bereiden. Verder doet voornamelijk de pan het werk terwijl de smaken intrekken. Dit pittige gerecht vindt zijn oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten. In Louisiana om precies te zijn. Er zijn verschillende varianten mogelijk. Een jambalaya bevat in ieder geval groente, rijst en vlees. Vaak is dit kip, in combinatie met een smaakmaker als chorizo of ham.
Tip: eet je geen varkensvlees? Je kunt de chorizo ook vervangen door bijvoorbeeld vegetarische spekjes.
Ben je wel fan van chorizo? Dan moet je onze meloengazpacho met chorizo en witte druif zeker hebben geprobeerd! Bekijk het recept hier!
kun je in dit gerecht de tomatenblokjes weg laten,, ben nl. allergisch voor tomaten
Hi!
De notenrijst wordt gekookt in de bouillon en de tomaat blokjes.
Als we de tomatenblokjes weglaten is het goed om deze te vervangen met 400 gram andere groenten.
We stellen voor dat je gegrilde/gepofte paprika’s gebruikt, mag uit blik, maar zelf maken in natuurlijk lekkerder. Het recept hiervoor tref je hieronder.
Benodigdheden:
2 rode paprika’s
Bereidingswijze:
Verpak twee gewassen rode paprika’s in aluminium folie, plaats in een ovenschaal en verwarm voor 40 minuten op 200 graden in de oven.
Verwijder nu het vruchtvlees van de zaadlijsten. Als het goed is gaat dit heel makkelijk door alleen maar voorzichtig aan het steeltje te trekken.
Eventueel gevallen pitjes kun je met een lepeltje eruit prikken.
Snij 1 paprika in blokjes en pureer de andere met een staafmixer. Voeg ze samen, en weeg 400 gram af met een weegschaal.
Dit is nu je vervanger voor de tomatenblokjes, het ‘Jambalaya met chorizo en notenrijst’ recept kan verder gevolgd worden.
Wij zijn heel benieuwd wat je van deze variant vindt. Laat je het ons weten?
Veel kookplezier,
Sebastiaan
Heerlijk gerecht, met wat aanpassingen van mezelf.
Toch jammer dat ik niet lees of je de rijst eerst kookt.
Graag een reactie. Hartelijke groet, Wilma
Hi Wilma,
Wat leuk om te horen!
Welke aanpassingen heb je zelf gedaan? 🙂
De bereiding van de rijst lees je in stap 3. De rijst kook je niet van te voren.
De notenrijst bak je 1 minuut mee in de pan, zo gaat de rijstkorrel openstaan en neemt het beter vocht op. De rijst wordt vervolgens gekookt in de bouillon.
Veel kookplezier,
Sebastiaan
Hoi Sebastiaan,
In plaats van wortels (die had ik met mijn kleinzoon opgegeten😋)heb ik courgette gebruikt ook lekker.
Ook de cajun kruiden waren op die heb ik samengesteld met losse potjes.
Ondanks door de fout met de rijst waardoor de jambalaya te nat was is de smaak heerlijk.
Ik heb wel de 20 minuten zonder deksel gekookt dat verminderde de schade enigszins..
Hoop nog meer van jullie heerlijke recepten in de Tubantia te vinden.
Hartelijke groeten,
Wilma
Hi Wilma,
Goed alternatief! Klinkt ook heel lekker.
Kan gebeuren hoor, de volgende keer dan net iets beter met de rijst :).
Dat komt helemaal goed, er komen nog veel meer leuke recepten aan in de Tubantia. We zijn benieuwd wat je ervan zult vinden, laat het ons vooral weten!
Sebastiaan
Hi Sebastiaan,
Ik heb een notenallergie, kan ik ook zilvervliesrijst gebruiken? Zo ja, moet ik dan dezelfde kooktijd en instructies aanhouden?
Groetjes!
Hi Mar,
Ja, je kunt ook zilvervlies rijst gebruiken. Zilvervlies rijst heeft een minder lange kooktijd, afgedekt 10 tot 12 minuten op een laag vuur. In dat geval kun je het geheel aan de kook brengen en na 10 minuten de zilvervlies rijst toevoegen.
Veel kookplezier!
Jennifer
Het gerecht is ook lekker met pompoen in plaats van wortel !
Hi Rieneke,
Goeie tip! Klinkt erg lekker 🙂
Veel kookplezier,
Jennifer