Manhattan Chowder Met Zeeuwse Mosselen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vis
Bevat vlees

Manhattan chowder met Zeeuwse mosselen

Chowder is een dikke en goed gevulde Noord-Amerikaanse vissoep. Als vis- of zeevruchten liefhebber is het een gerecht wat je niet mag missen!

Traditioneel gezien wordt deze soep gemaakt met melk of room. Aardappels zorgen ervoor dat het een dikke en gebonden soep wordt. In de Manhattan-variant wordt echter gekozen voor stukjes tomaat en andere groenten ter vervanging van de room. Net even wat lichter dus dan de andere variant.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept manhattan chowder met zeeuwse mosselen

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Spoel de mosselen om met koud water en verwijder kapotte exemplaren en mosselen die open blijven staan. Doe de mosselen in een pan met 1/3 van de visbouillon, breng aan de kook en laat 6 minuten koken op hoog vuur. Schud de pan regelmatig om. Giet de mosselen af en vang het kookvocht op.
2
Verhit in een ruime pan met dikke bodem olijfolie en bak de bacon met de oregano en cayennepeper op middelhoog vuur 2 minuten aan. Voeg de paprika en mosselgroenten toe en bak nog 3 minuten mee.
3
Voeg de aardappelblokjes, tomatenblokjes, het kookvocht van de mosselen en de rest van de bouillon toe, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken.
4
Haal intussen de mosselen uit de schelp (houd er een paar achter om de soep mee te garneren) en laat ze samen met de cherrytomaten en de gerookte zalm de laatste 2 minuten mee verwarmen in de soep. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en citroensap naar smaak.
5
Garneer de soep met het bieslook en de mosselen in de schelp.

In de VS en Canada is deze soep een klassieker: de chowder. Met name Noord-Amerika (New England) wordt deze soep veel gegeten en in restaurants geserveerd. Een goedgevulde vissoep met allerlei soorten vis en zeevruchten. Je kunt de soep vullen met de vis die je lekker vindt, maar vaak worden kokkels, mosselen en bijvoorbeeld een witvis gebruikt.

In de Manhattan chowder wordt de room achterwege gelaten en kun je stukjes tomaat en andere groenten vinden. Een lekker recept om zelf Manhattan style chowder te maken.

Tip! De mosselen en bacon zorgen al voor voldoende zout in de chowder. Extra zout toevoegen is dus niet nodig!

Vind jij soep en vis ook zo’n goede combinatie? Dan moet je ons recept voor de Provençaalse bouillabaisse met kabeljauw zeker een keer geprobeerd hebben!

Wat is chowder?

Chowder is een dikke soep die wordt gemaakt van vis, schaaldieren, of groenten, samen met aardappelen, ui, en soms ook spek en maïs. De soep wordt meestal gebonden met melk of room, en soms ook met bloem of crackers. Chowder kan worden bereid met verschillende soorten vis en schelpdieren, zoals kabeljauw, zalm, garnalen, mosselen, en kokkels. Het is een populair comfortfood en wordt vaak geserveerd met crackers of brood.

Waar komt chowder vandaan?

Chowder komt oorspronkelijk uit de regio New England in de Verenigde Staten, waar het een populair gerecht is sinds de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk bereid door vissers die hun vangst combineerden met aardappelen en andere ingrediënten die ze aan boord hadden. De naam ‘chowder’ komt waarschijnlijk van het Franse woord ‘chaudière’, wat verwijst naar de ketel die werd gebruikt om de stoofpot te koken. Sindsdien is chowder populair geworden in andere delen van de VS en zijn er verschillende varianten ontstaan, waaronder clam chowder, corn chowder, en seafood chowder.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Weekdieren
  • Selderij
  • Vis

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Hoofdgerechten
Cuisine
Hollands
Diëten
Eiwitrijk
Soort
Soep
Voorkeuren
Bevat vis
Bevat vlees

Gemaakt door Eatertainment

Delen via