Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

MOINK balls met mango-barbecuesaus

Moink balls met mango-barbecuesaus

MOINK balls: ken jij ze al? MOINK staat voor de combinatie van rundergehakt en spek, ‘moo’ voor de koe en ‘oink’ voor het varken. De rundergehaktballetjes worden in ontbijtspek gewikkeld en op de barbecue bereid. Door eiken rooksnippers aan de barbecue toe te voegen tijdens het grillen, zorg je voor een extra pittige, sterk gearomatiseerde en licht zoete karamel geur en smaak. Dit combineert goed met zowel rund als varken!

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Totale Tijd40 minuten

Ingrediënten mango-barbecuesaus
 1 sjalot
 2 teentjes knoflook
 1 el olie
 1 mango
 2 tl worchestersaus
 1 el HP saus
 1 el appelazijn
 ½ tl chilivlokken
 1 tl gerookt paprikapoeder
 2 el tomatenketchup
Ingrediënten MOINK balls
 500 gr rundergehakt
 1 ei
 40 gr paneermeel
 80 ml vloeibare slagroom
 1 tl knoflookpoeder
 ½ bosje peterselie, fijngehakt
 1 takje rozemarijn, fijngehakt
 1 tl zout
 ½ tl vers gemalen zwarte peper
 10 plakken gerookt ontbijtspek
 1 el BBQ rub/kruiden
Ingrediënten bonensalade
 100 gr zwarte bonen
 100 gr witte bonen
 100 gr bruine bonen
 100 gr edamame bonen
 100 gr spekreepjes
 3 grote augurken, grof gesneden
 1 rode peper, in ringen gesneden
 2 el extra vierge olijfolie
 1 tl dijon mosterd
 1 tl zout
 ½ tl zwarte peper
Extra keukenbenodigdheden
 Barbecue
 2 volle handen eiken rooksnippers

Bereidingswijze mango-barbecuesaus
1

Pel en snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Verwarm olie in een steelpan en fruit de ui en knoflook aan. Schil de mango, verwijder de pit en snijd in grove stukken. Voeg de mango toe aan de steelpan en bak 2 min. mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Zet het vuur uit en maal de mango-barbecuesaus fijn met een staafmixer. Zet in de koelkast tot gebruik.

Bereidingswijze MOINK balls
2

Scheur een stuk aluminiumfolie van 30 cm af en leg 2 volle handen rooksnippers op de folie. Vouw dicht en prik vervolgens gaatjes in de aluminiumfolie. Leg direct op de hete kolen.

3

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, slagroom, knoflookpoeder, peterselie, rozemarijn, zout en peper. Kneed goed door en rol 20 balletjes van het gehakt van ongeveer 25 à 30 gr per balletje. De balletjes moeten iets kleiner zijn dan een golfbal.

4

Snijd de ontbijtspek plakken in de lengte doormidden. Rol om elk balletje een reep
ontbijtspek en zet vast met een cocktailprikker. Bestrooi de balletjes met de BBQ-kruiden.

5

Gril de MOINK balls op de barbecue op half indirect vuur. De MOINK balls moeten vanbinnen net gaar zijn, maar het spek mag aan de buitenkant niet verbranden.

Bereidingswijze bonensalade
6

Giet de bonen af en spoel af met water. Bak de spekreepjes krokant in een droge koeken-pan. Meng de bonen met de spekjes, augurken, rode peper, olijfolie, mosterd, zout en peper tot een salade.

7

Serveer de MOINK balls met de bonensalade en de mango-barbecuesaus.

Ingrediënten

Ingrediënten mango-barbecuesaus
 1 sjalot
 2 teentjes knoflook
 1 el olie
 1 mango
 2 tl worchestersaus
 1 el HP saus
 1 el appelazijn
 ½ tl chilivlokken
 1 tl gerookt paprikapoeder
 2 el tomatenketchup
Ingrediënten MOINK balls
 500 gr rundergehakt
 1 ei
 40 gr paneermeel
 80 ml vloeibare slagroom
 1 tl knoflookpoeder
 ½ bosje peterselie, fijngehakt
 1 takje rozemarijn, fijngehakt
 1 tl zout
 ½ tl vers gemalen zwarte peper
 10 plakken gerookt ontbijtspek
 1 el BBQ rub/kruiden
Ingrediënten bonensalade
 100 gr zwarte bonen
 100 gr witte bonen
 100 gr bruine bonen
 100 gr edamame bonen
 100 gr spekreepjes
 3 grote augurken, grof gesneden
 1 rode peper, in ringen gesneden
 2 el extra vierge olijfolie
 1 tl dijon mosterd
 1 tl zout
 ½ tl zwarte peper
Extra keukenbenodigdheden
 Barbecue
 2 volle handen eiken rooksnippers

Instructies

Bereidingswijze mango-barbecuesaus
1

Pel en snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Verwarm olie in een steelpan en fruit de ui en knoflook aan. Schil de mango, verwijder de pit en snijd in grove stukken. Voeg de mango toe aan de steelpan en bak 2 min. mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Zet het vuur uit en maal de mango-barbecuesaus fijn met een staafmixer. Zet in de koelkast tot gebruik.

Bereidingswijze MOINK balls
2

Scheur een stuk aluminiumfolie van 30 cm af en leg 2 volle handen rooksnippers op de folie. Vouw dicht en prik vervolgens gaatjes in de aluminiumfolie. Leg direct op de hete kolen.

3

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, slagroom, knoflookpoeder, peterselie, rozemarijn, zout en peper. Kneed goed door en rol 20 balletjes van het gehakt van ongeveer 25 à 30 gr per balletje. De balletjes moeten iets kleiner zijn dan een golfbal.

4

Snijd de ontbijtspek plakken in de lengte doormidden. Rol om elk balletje een reep
ontbijtspek en zet vast met een cocktailprikker. Bestrooi de balletjes met de BBQ-kruiden.

5

Gril de MOINK balls op de barbecue op half indirect vuur. De MOINK balls moeten vanbinnen net gaar zijn, maar het spek mag aan de buitenkant niet verbranden.

Bereidingswijze bonensalade
6

Giet de bonen af en spoel af met water. Bak de spekreepjes krokant in een droge koeken-pan. Meng de bonen met de spekjes, augurken, rode peper, olijfolie, mosterd, zout en peper tot een salade.

7

Serveer de MOINK balls met de bonensalade en de mango-barbecuesaus.

MOINK balls met mango-barbecuesaus

Vind jij een hartig gerecht met zoete touch ook zo lekker? Probeer dan eens deze Koreaanse gehaktballetjes met perzik-sriracha saus!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.