Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Perzische juwelenrijst met sinaasappelkip

perzische juwelenrijst

Perzische juwelenrijst, voor velen waarschijnlijk onbekend. Dit gerecht is een explosie van smaken door de combinatie van allerlei heerlijke specerijen. De rijst wordt geserveerd met gekruide sinaasappelkip; lekkere kippenbouten bestreken met een sinaasappel-karamel. Je staat er even voor in de keuken, maar het eindresultaat is zeker de moeite waard!

NiveauGevorderd

Voorziet in2 Porties
Voorbereiding45 minutenKooktijd45 minutenTotale Tijd1 uur 30 minuten

Ingrediënten
 300 gr basmati rijst
 50 gr sinaasappelschil (1 sinaasappel)
 100 gr suiker
 100 ml water
 1,50 tl kurkuma
 1 tl komijn
 1 tl knoflookpoeder
 ½ tl kaneel
 1 tl kardemon
 Peper en zout
 2 el olie
 2 kippenbouten
 1 ui
 60 gr gedroogde cranberry's
 40 gr pistachenoten
 100 gr wortelrasp
 120 gr granaatappelpitjes
 40 gr amandelen
 5 gr koriander

Bereidingswijze
1

Verwijder het witte gedeelte van de sinaasappelschil en snijd de schil in dunne reepjes. Kook de schillen 10 minuten in wat water, giet ze af en spoel ze om met koud water. Herhaal dit twee keer.

2

Meng suiker, 100 ml water en de sinaasappelschillen in een steelpan en breng dit aan de kook voor 5 minuten. Bewaar het suikerwater en laat de sinaasappelschillen 1 uur drogen op een bakpapiertje.

3

Leg de kippenbouten in een pan en vul deze met water totdat ze net onder staan. Kook de kippenbouten 10 minuten. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en hak de pistachenoten, amandelen en koriander fijn. Laat de cranberry’s weken in warm water.

4

Haal de kip uit de pan. Voeg aan het kookwater 1 tl zout toe en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Indien je te weinig water hebt, voeg wat extra water toe. Dep de huid van de kippenbouten droog en kruid deze met 1 tl kurkuma, komijn, knoflookpoeder, peper en zout. Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak de halve uienringen gaar. Kruid ze met kaneel, kardemom en ½ tl kurkuma.

5

Verhit 2 el olie in een pan en bak de kip knapperig en goudbruin. Gebruik het suikerwater van de sinaasappel om de kip mee te bestrijken, bestrijk de kip 4 keer zodat er een karamellaag ontstaat. Haal de kip uit de pan en bak de wortelrasp in het overgebleven suikerwater.

6

Serveer de rijst in een schaal met de sinaasappelschillen, granaatappelpitjes, wortelrasp, uienringen, koriander, amandelen, pistachenoten en cranberry’s. Top het geheel af met de kippenbouten.

Ingrediënten

Ingrediënten
 300 gr basmati rijst
 50 gr sinaasappelschil (1 sinaasappel)
 100 gr suiker
 100 ml water
 1,50 tl kurkuma
 1 tl komijn
 1 tl knoflookpoeder
 ½ tl kaneel
 1 tl kardemon
 Peper en zout
 2 el olie
 2 kippenbouten
 1 ui
 60 gr gedroogde cranberry's
 40 gr pistachenoten
 100 gr wortelrasp
 120 gr granaatappelpitjes
 40 gr amandelen
 5 gr koriander

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwijder het witte gedeelte van de sinaasappelschil en snijd de schil in dunne reepjes. Kook de schillen 10 minuten in wat water, giet ze af en spoel ze om met koud water. Herhaal dit twee keer.

2

Meng suiker, 100 ml water en de sinaasappelschillen in een steelpan en breng dit aan de kook voor 5 minuten. Bewaar het suikerwater en laat de sinaasappelschillen 1 uur drogen op een bakpapiertje.

3

Leg de kippenbouten in een pan en vul deze met water totdat ze net onder staan. Kook de kippenbouten 10 minuten. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en hak de pistachenoten, amandelen en koriander fijn. Laat de cranberry’s weken in warm water.

4

Haal de kip uit de pan. Voeg aan het kookwater 1 tl zout toe en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Indien je te weinig water hebt, voeg wat extra water toe. Dep de huid van de kippenbouten droog en kruid deze met 1 tl kurkuma, komijn, knoflookpoeder, peper en zout. Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak de halve uienringen gaar. Kruid ze met kaneel, kardemom en ½ tl kurkuma.

5

Verhit 2 el olie in een pan en bak de kip knapperig en goudbruin. Gebruik het suikerwater van de sinaasappel om de kip mee te bestrijken, bestrijk de kip 4 keer zodat er een karamellaag ontstaat. Haal de kip uit de pan en bak de wortelrasp in het overgebleven suikerwater.

6

Serveer de rijst in een schaal met de sinaasappelschillen, granaatappelpitjes, wortelrasp, uienringen, koriander, amandelen, pistachenoten en cranberry’s. Top het geheel af met de kippenbouten.

Perzische juwelenrijst met sinaasappelkip

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bekijk hier meer heerlijke recepten!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.