Klassieke Paastafel Gevlochten Paasbrood
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gevlochten paasbrood

Pak met Pasen uit en maak dit gevlochten paasbrood! Hij ziet er niet alleen verrukkelijk uit, hij is ook verrukkelijk! Het deeg wordt verrijkt met boter, wat dit heerlijke, wit brood boterzacht maakt. De smaak is te vergelijken met een briochebrood, wat ook een zoet tintje heeft. Je moet er even voor in de keuken staan, maar het resultaat is het meer dan waard!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten

Recept gevlochten paasbrood

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
3u 0min
Kookmodus
1
Snijd de roomboter in kleine blokjes en laat op kamertemperatuur komen. Houd 1 el melk apart. Meng de roomboter, melk, bloem, de helft van het ei, kristalsuiker en gist tot een soepel deeg.
2
Kneed het deeg minimaal 15 min. door. Dit kan ook met een mixer met deeghaken. Het deeg is goed wanneer er dunne vliesjes ontstaan wanneer je het deeg uit elkaar trekt.
3
Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de hazelnoten grof. Meng de abrikozen, hazelnoten en rozijnen door het deeg en kneed nog 5 min. met de hand door.
4
Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol tot bolletjes. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 min. rijzen op kamertemperatuur.
5
Rol de deegbollen uit tot lange strengen van 30 tot 35 cm. Zorg dat alle strengen even lang zijn.
6
Leg de strengen naast elkaar en duw de uiteindes samen. Leg de linker streng over de middelste, leg vervolgens de rechter streng over de middelste. Herhaal het vlechten tot het einde van de strengen is bereikt. Duw de uiteindes samen en vouw beide uiteindes onder het geheel. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rusten op kamertemperatuur.
7
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Zet het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C. Bak het brood 25 tot 30 min. in de oven.
8
Maak intussen het glazuur. Zeef de poedersuiker en meng met de overgebleven melk. Roer goed door tot er geen klontjes meer in zitten. Laat het brood afkoelen tot kamertemperatuur.
9
Decoreer het brood met het glazuur en gevriesdroogde fruit mix.

De traditie van Pasen: het maken van paasbrood

Paasbrood is een heerlijk en traditioneel gebak dat tijdens Pasen in veel landen wordt gegeten. Het is een zoet brood dat verrijkt is met rozijnen, noten en soms gedroogde of gevriesdroogde fruit, zoals abrikozen en rood fruit. Paasbrood wordt vaak versierd met een suikerglazuur of amandelschaafsel, maar is ook lekker met wat kaneel of kardemom.

Wat paasbrood zo speciaal maakt, is de geschiedenis achter het brood. Het is namelijk een eeuwenlange christelijke traditie en het staat symbool voor vernieuwing, wedergeboorte en het einde van de vastentijd. Door de ingrediënten als vruchten en noten staat het paasbrood ook symbool voor overvloed en vruchtbaarheid.

Paasbrood wordt vaak geserveerd tijdens de paasbrunch of na de paasmis. Het is een manier om samen te komen met familie en vrienden en te genieten van een traditioneel gerecht. Het eten van paasbrood is een manier om de betekenis van Pasen te vieren en te herdenken. Het bakken van paasbrood is ook een oude traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Door het maken van paasbrood wordt de familieband versterkt en wordt de rijke geschiedenis van deze feestelijke lekkernij bewaard.

Nog meer paasrecepten

Naast deze heerlijke gevlochten paasbrood hebben we ook gevulde paasbroodjes met tomaatjes en ei. Dit goedgevulde broodje is ideaal voor een paasontbijt, -brunch of -lunch. Extra smaakvol door de sriracha mayonaise. Of ga voor deze luchtige paaskrans van witbrood met een vulling van sinaasappel en frambozen! Het is hartstikke lekker én een pronkstuk op tafel.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via