Klassieke Vleesbouillon
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Klassieke vleesbouillon

Zelf getrokken vleesbouillon is niet alleen makkelijk om te maken, maar ook enorm lekker! Deze klassieke variant maken we op dezelfde manier zoals oma hem vroeger maakte. Boordevol verse groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Je moet eventjes wachten, maar dat is het allemaal meer dan waard!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten

Recept klassieke vleesbouillon

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
3u 0min
Totale tijd
3u 30min
Kookmodus
1
Snijd de ui in grove stukken. Snijd het groene deel van de prei af en snijd de rest in grove ringen. Schil de wortel en snijd in grove stukken.
2
Breng het water aan de kook en voeg de mergpijpjes, runderschenkel, ui, prei, wortel, laurierblaadjes, takjes tijm, de blokjes runderbouillon en de helft van de blokjes groentebouillon toe. Schep eventueel bovendrijvend schuim af met een schuimspaan. Laat de soep afgedekt 3 uur trekken op laag vuur.
3
Maak ondertussen de soepballetjes. Meng het gehakt, ei, paneermeel en nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout. Draai van het gehakt soepballetjes van ongeveer 20 gr.
4
Giet de bouillon door een fijne zeef. Snijd het vlees van de runderschenkel klein en voeg toe aan de bouillon. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en breng op smaak met de resterende blokjes groentebouillon, peper en zout.
5
Voeg de gehaktballetjes toe aan de bouillon. Breng aan de kook en laat 8 min. doorkoken op laag vuur.
6
Pluk de blaadjes van de takjes bladselderij en roer vlak voor serveren door de soep.

Tip: mocht de bouillon teveel zijn, kun je deze ook heel goed invriezen en later gebruiken als basis voor soepen.

Welk vlees gebruik je in een vleesbouillon?

Voor deze klassieke vleesbouillon gebruik je delen van rund die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken. Zo maak je deze variant met runderschenkel, een stuk vlees met een groot bot. Dit bot zit boordevol fantastische smaakmakers zoals been en merg. Ideaal om een krachtige bouillon van te trekken!

Verder gebruiken we in de klassieke vleesbouillon mergpijpjes, wat afkomstig is van de beenderen van het rund. Mergpijpjes geven extra smaak aan de soep en in combinatie met de runderschenkel is de vleesbouillon nóg lekkerder.

Wat is lekker in een vleesbouillon?

Natuurlijk mogen zelfgemaakte soepballetjes niet ontbreken in deze klassieke soep! Binnen een handomdraai heb je de balletjes gemaakt. Doordat ze nog kort meekoken in de soep, nemen ze de smaak van de vleesbouillon over. Hierdoor zijn ze sappiger en echte smaakbommetjes.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Ei
  • Gluten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via