Erwtensoep met een Oosterse twist
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Erwtensoep met een Oosterse twist

Een kom met warme erwtensoep kan heel erg lekker zijn! Maar soms ben je al snel klaar met de smaak van zo’n klassieke erwtensoep. Wat nou als je er een Oosterse twist aan geeft? Wedden dat je er dan geen genoeg van krijgt! Met smaakmakers als sojasaus, ketjap manis en miso krijgt deze erwtensoep een verrassende touch.

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Chefke Luc

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept erwtensoep met een oosterse twist

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 30min
Totale tijd
2u 0min
Kookmodus
1
Pel en snipper de ui. Rasp de gember en snijd fijn. Snijd de spek in blokjes van 1 cm. Verhit een grote soeppan met dikke bodem zonder olie of boter en fruit de spek 1 min. Voeg de ui en gember toe en bak 2 min. Voeg het kerriepoeder en komijnpoeder toe en bak 1 min. Voeg de spliterwten, het water en de runderbouillonblokjes toe en breng aan de kook. Kook 1 uur tot de spliterwten uit elkaar vallen.
2
Schil ondertussen de aardappelen en winterpeen en snijd in kleine stukjes. Was de prei onder stromend water en snijd in halve ringen. Voeg de gesneden groenten samen met de miso toe aan de soeppan en laat 30 min. pruttelen.
3
Hak ondertussen het selderijblad fijn en snijd de rookworst in plakjes. Voeg de selderij samen met de rookworst, sojasaus en ketjap manis toe. Verwarm dit 3-5 min. mee en breng de soep op smaak met peper en zout.

Tip: de soep smaakt een dag later nog lekkerder en wordt nog dikker. Als je hem weer wilt opwarmen, voeg dan een scheutje water toe en roer door. Zo wordt de soep qua structuur weer goed.

Een hartverwarmend kopje erwtensoep

Erwtensoep is een traditionele Hollandse soep die bekend staat om zijn stevige textuur en rijke smaak. We genieten vooral van deze soep tijdens de druilerige dagen en koude wintermaanden, wanneer we toe zijn aan een hartverwarmend kopje soep. De oorsprong van erwtensoep gaat terug tot de Middeleeuwen, waar gedroogde erwten een belangrijk onderdeel waren van het dieet. In de loop der tijd evolueerde erwtensoep tot het stevige gerecht dat we vandaag kennen. Het wordt vaak bereid met spliterwten, die tijdens het koken uit elkaar vallen en de soep zijn kenmerkende dikke consistentie geven. Erwtensoep maak je in een goed grote soeppan met een dikke bodem waar je alle ingrediënten in bereid. Heb je een slowcooker in huis? Ook hier kan je soep in maken, zoals deze erwtensoep met rookworst uit de slowcooker! Ideaal voor wanneer je niet de hele dag thuis kan zijn terwijl de pan op het fornuis staat.

Hoewel we bij erwtensoep vooral de klassieke variant kennen, zijn er talloze varianten mogelijk. Waar we in dit recept gaan voor een Oosterse twist door sojasaus, ketjap manis en miso toe te voegen, kan je er ook voor kiezen om deze erwtensoep met krokant gebakken halloumi te maken. Door het vlees te vervangen voor krokante halloumi krijgt de soep alsnog een zoute smaak zonder vlees te gebruiken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Mosterd
  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via