Oranje Tompouce Taart
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Oranje tompouce taart

Deze oranje tompouce taart met banketbakkersroom van sinaasappel is dé perfecte manier om Koningsdag te vieren. De sinaasappel zorgt voor een heerlijke frisse twist en het zelfgemaakte, oranje glazuur samen met een toefje slagroom is de finishing touch.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept oranje tompouce taart

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak 2 keer een vierkant van 4 plakken bladerdeeg en laat deze ontdooien op bakpapier. Snijd 2 gelijke cirkels uit de vierkanten.
2
Vouw de randen van de bladerdeegcirkels 1 cm naar binnen. Prik met een vork gaatjes in beide bladerdeegcirkels. Snijd 1 bladerdeegcirkel in 8 puntjes en laat deze aan elkaar. Plaats de bladerdeegcirkels 15 min. in het midden van de oven.
3
Rasp eerst de schil van de sinaasappel en pers deze daarna uit. Meng de eidooiers met 100 gr suiker, bloem, vanillesuiker en sinaasappelrasp. Giet de melk in een steelpan, voeg het sinaasappelsap toe en breng net niet aan de kook. Meng voorzichtig een scheutje warme melk door het eigeelmengsel, zonder dat het gaat stollen en voeg zo alle melk toe.
4
Blijf het mengsel verhitten en voeg de gelatineblaadjes toe. Blijf roeren en haal de banketbakkersroom van het vuur zodra het de dikte van vla heeft. Laat afkoelen in de koelkast.
5
Laat het fondant smelten op middelhoog vuur met 4 el water. Voeg de gele en rode kleurstof toe zodat het fondant oranje kleurt. Verdeel het glazuur over de afgekoelde bladerdeegpuntjes en laat uitharden.
6
Klop de slagroom stijf met de overgebleven suiker. Schep de slagroom en de banketbakkersroom ieder in een spuitzak. Spuit de banketbakkersroom zigzaggend over de bladerdeegbodem en zorg dat de gehele bodem bedekt is. Leg de bladerdeegpuntjes met glazuur op de banketbakkersroom en top elk puntje af met een toefje slagroom.

Hoe lang kun je deze verse tompouce taart bewaren?

Je kan deze taart het beste binnen 1 tot 2 dagen opeten. Daarna wordt de smaak minder en is de taart veel minder lekker. Bewaar de taart goed afgesloten in de koelkast.

Waar komt de (naam) tompouce vandaan?

De tompouce is een typisch Nederlandse lekkernij, ook bekend als ‘Napoleon’ in sommige landen. De oorsprong van de naam ‘tompouce’ is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vermoedelijk afgeleid van ‘Tompouce d’Amsterdam’, vernoemd naar Admiraal Tom Pouce, een fictief personage uit een 19e-eeuws boek.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Desserts & gebak
Cuisine
Hollands
Soort
Taart
Voorkeuren
Bevat vlees
Vrij van vis

Gemaakt door Eatertainment

Delen via