Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Sambal badjak

Sambal: een lekkere, pittige smaakmaker die in velen gerechten kan worden gebruikt. Deze sambal badjak heeft een wat mildere smaak, doordat hij gebakken wordt. Ook zorgt de ui in het recept voor een minder pittige smaak dan bijvoorbeeld de smaak van sambal oelek.

NiveauGemiddeld

Voorziet in1 Portie
Voorbereiding25 minutenKooktijd15 minutenTotale Tijd40 minuten

Ingrediënten vulling
 15 gr rawit peper
 285 gr rode peper
 75 gr knoflook
 100 gr witte ui
 50 gr zonnebloemolie
 25 gr trassi
 40 gr gula djawa (palmsuiker)
 50 gr zoete ketjap
 1 sereh (citroengras)
 3 blaadjes djeruk purut (limoenblad)

Bereidingswijze
1

Verwijder de kroontjes van de pepers, mix ze fijn in een blender of keukenmachine en zet in een bakje apart.

2

Mix vervolgens de knoflook en uien fijn in een blender of keukenmachine en zet ook in een bakje apart.

3

Verwarm de olie in een pan. Voeg, wanneer de olie warm is, de ui-knoflookmix en trassi toe en bak deze kort aan. Voeg de pepers toe bak deze ook kort aan.

4

Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en laat 10 à 15 min. langzaam inkoken op laag vuur tot de olie van de pepers gaat schiften.

5

Laat de sambal afkoelen en verwijder de stengel citroengras en het limoenblad.

Tip: maak de sambal met de afzuigkap aan, zodat je niet gaat hoesten van de pepers.

Ingrediënten

Ingrediënten vulling
 15 gr rawit peper
 285 gr rode peper
 75 gr knoflook
 100 gr witte ui
 50 gr zonnebloemolie
 25 gr trassi
 40 gr gula djawa (palmsuiker)
 50 gr zoete ketjap
 1 sereh (citroengras)
 3 blaadjes djeruk purut (limoenblad)

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwijder de kroontjes van de pepers, mix ze fijn in een blender of keukenmachine en zet in een bakje apart.

2

Mix vervolgens de knoflook en uien fijn in een blender of keukenmachine en zet ook in een bakje apart.

3

Verwarm de olie in een pan. Voeg, wanneer de olie warm is, de ui-knoflookmix en trassi toe en bak deze kort aan. Voeg de pepers toe bak deze ook kort aan.

4

Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en laat 10 à 15 min. langzaam inkoken op laag vuur tot de olie van de pepers gaat schiften.

5

Laat de sambal afkoelen en verwijder de stengel citroengras en het limoenblad.

Tip: maak de sambal met de afzuigkap aan, zodat je niet gaat hoesten van de pepers.

Sambal badjak

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.