Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Zalm in Chardonnay-sinaasappelsaus met venkel-asperges

Zalm in chardonnay-sinaasappelsaus met venkel-asperges

Geef je zalmmoot een verrassende smaak met deze saus van Chardonnay en sinaasappel. Je serveert de vis in combinatie met venkel-asperges en geroosterde krieltjes. Een uitgebreide maaltijd met overheerlijke smaakcombinaties.

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Voorbereiding10 minutenKooktijd35 minutenTotale Tijd45 minuten

Ingrediënten
 500 gr witte asperges
 500 gr krieltjes
 Olijfolie
 Peper en zout
 1 sjalot
 2 el gezouten boter
 2 handsinaasappels
 150 ml Chardonnay
 100 ml groentebouillon
 200 ml kookroom
 Bakboter
 2 zalmmoten, zonder huid
 1 venkel
 8 takjes bieslook

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de asperges en verwijder de harde onderkant.

2

Was de krieltjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de krieltjes met wat olijfolie, peper en zout en bak in 25 min. knapperig en gaar in de oven.

3

Snipper de sjalot. Smelt 2 el boter in een steelpannetje en fruit de sjalot kort tot deze glazig is. Rasp het oranje gedeelte van de schil van de sinaasappels en pers daarna uit.

4

Voeg de sinaasappelrasp, het sap van 1½ sinaasappel, de Chardonnay en groentebouillon bij de sjalot. Houd de rest van het sinaasappelsap apart. Laat circa 8 à 10 min. inkoken.

5

Zeef de Chardonnay-sinaasappelsaus en voeg de kookroom toe. Kook de saus op hoog vuur gedurende 5 min. in. Breng op smaak met peper en zout.

6

Breng water aan de kook en kook de asperges in ongeveer 5 min. gaar (tijd afhankelijk van de dikte). Draai het vuur uit en laat 10 min. staan.

7

Verwarm bakboter in een pan en bak hierin de zalmmoten gaar. Giet de saus bij de zalmmoten en laat 10 min. garen op laag vuur.

8

Snijd de venkel in flinterdunne plakken (met een mandoline) en hak de bieslook fijn. Breng de venkel op smaak met het overgebleven sinaasappelsap, bieslook, peper en zout.

9

Haal de asperges uit het water en serveer deze met de venkelsalade.

10

Serveer de zalm met de venkel-asperges, geroosterde krieltjes en garneer eventueel met bieslook.

Ingrediënten

Ingrediënten
 500 gr witte asperges
 500 gr krieltjes
 Olijfolie
 Peper en zout
 1 sjalot
 2 el gezouten boter
 2 handsinaasappels
 150 ml Chardonnay
 100 ml groentebouillon
 200 ml kookroom
 Bakboter
 2 zalmmoten, zonder huid
 1 venkel
 8 takjes bieslook

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de asperges en verwijder de harde onderkant.

2

Was de krieltjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de krieltjes met wat olijfolie, peper en zout en bak in 25 min. knapperig en gaar in de oven.

3

Snipper de sjalot. Smelt 2 el boter in een steelpannetje en fruit de sjalot kort tot deze glazig is. Rasp het oranje gedeelte van de schil van de sinaasappels en pers daarna uit.

4

Voeg de sinaasappelrasp, het sap van 1½ sinaasappel, de Chardonnay en groentebouillon bij de sjalot. Houd de rest van het sinaasappelsap apart. Laat circa 8 à 10 min. inkoken.

5

Zeef de Chardonnay-sinaasappelsaus en voeg de kookroom toe. Kook de saus op hoog vuur gedurende 5 min. in. Breng op smaak met peper en zout.

6

Breng water aan de kook en kook de asperges in ongeveer 5 min. gaar (tijd afhankelijk van de dikte). Draai het vuur uit en laat 10 min. staan.

7

Verwarm bakboter in een pan en bak hierin de zalmmoten gaar. Giet de saus bij de zalmmoten en laat 10 min. garen op laag vuur.

8

Snijd de venkel in flinterdunne plakken (met een mandoline) en hak de bieslook fijn. Breng de venkel op smaak met het overgebleven sinaasappelsap, bieslook, peper en zout.

9

Haal de asperges uit het water en serveer deze met de venkelsalade.

10

Serveer de zalm met de venkel-asperges, geroosterde krieltjes en garneer eventueel met bieslook.

Zalm in Chardonnay-sinasappelsaus met venkel-asperges
Wijntip van Yves

Wijntip van Yves

Domaine de la Baume Chardonnay Les Vignes de Madame: De zalm heeft een stevige tegenhanger nodig, deze chardonnay kan dat zijn dankzij de houtrijping. De frisheid van deze wijn complementeert de smaak van de asperges.

Met de code EAT10 bestel je hem nu met 10% korting

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.