Eatertainment komt naar je toe!

Steeds meer evenementen door het hele land.

Zalm op een rookplank

Zalm op een rookplank

Door zalm op een rookplank op de barbecue te bereiden, krijgt de vis een extra aromatische en rokerige smaak. De rookplank wordt vooraf geweekt in water, zo blijft de vis sappig en wordt deze botermals. Je hoeft de zalm tussendoor niet om te draaien, dat is nog eens makkelijk!

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Voorbereiding45 minutenKooktijd1 uurTotale Tijd1 uur 45 minuten

Ingrediënten
 600 gr zalmmoot met huid, aan 1 stuk
 1 ½ tl zout
 1 tl vers gemalen zwarte peper
 1 el bruine suiker
 1 bosje dille, fijngehakt
 2 tl grove mosterd
 2 tl mierikswortel (potje)
 3 el olijfolie
 1 komkommer
 2 el Griekse yoghurt 10% vet
Extra keukenbenodigdheden
 Rookplank
 Barbecue

Bereidingswijze
1

Week de rookplank 1 uur in water. Dit zorgt ervoor dat de plank geen vlammen vat op de barbecue.

2

Breng de barbecue naar een temperatuur van 180°C. Plaats de rookplank in het directe vuur totdat deze begint te roken. Verplaats de plank daarna naar indirect vuur.

3

Dep de zalm droog. Meng voor het maken van een rub 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, de bruine suiker, ½ bosje dille, grove mosterd, mierikswortel en olijfolie met elkaar in een kom. Smeer de bovenkant van de zalm in met de rub en leg deze met de huidzijde op de rookplank.

4

Gril de zalm in ongeveer 20 min. gaar op de barbecue. Gril de zalm niet te gaar: de zalm moet net niet meer ‘doorzichtig’ zijn en de zijkanten iets bruin.

5

Snijd ondertussen de komkommer in de lengte in lange, dunne slierten met een dunschiller. Meng in een kom de yoghurt, ½ tl zout, ½ tl zwarte peper en de helft van de dille. Besmeer de komkommerslierten met de kruidenyoghurt. Leg de komkommerslierten op elkaar en rol deze op. Garneer eventueel met wat extra dilletakjes.

6

Serveer de zalm op de rookplank met de komkommer.

Ingrediënten

Ingrediënten
 600 gr zalmmoot met huid, aan 1 stuk
 1 ½ tl zout
 1 tl vers gemalen zwarte peper
 1 el bruine suiker
 1 bosje dille, fijngehakt
 2 tl grove mosterd
 2 tl mierikswortel (potje)
 3 el olijfolie
 1 komkommer
 2 el Griekse yoghurt 10% vet
Extra keukenbenodigdheden
 Rookplank
 Barbecue

Instructies

Bereidingswijze
1

Week de rookplank 1 uur in water. Dit zorgt ervoor dat de plank geen vlammen vat op de barbecue.

2

Breng de barbecue naar een temperatuur van 180°C. Plaats de rookplank in het directe vuur totdat deze begint te roken. Verplaats de plank daarna naar indirect vuur.

3

Dep de zalm droog. Meng voor het maken van een rub 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, de bruine suiker, ½ bosje dille, grove mosterd, mierikswortel en olijfolie met elkaar in een kom. Smeer de bovenkant van de zalm in met de rub en leg deze met de huidzijde op de rookplank.

4

Gril de zalm in ongeveer 20 min. gaar op de barbecue. Gril de zalm niet te gaar: de zalm moet net niet meer ‘doorzichtig’ zijn en de zijkanten iets bruin.

5

Snijd ondertussen de komkommer in de lengte in lange, dunne slierten met een dunschiller. Meng in een kom de yoghurt, ½ tl zout, ½ tl zwarte peper en de helft van de dille. Besmeer de komkommerslierten met de kruidenyoghurt. Leg de komkommerslierten op elkaar en rol deze op. Garneer eventueel met wat extra dilletakjes.

6

Serveer de zalm op de rookplank met de komkommer.

Zalm op een rookplank

Barbecue gepland? Bekijk alle barbecue recepten voor meer inspiratie!

Wijntip van Yves

Wijntip van Yves

Italo Cescon Pinot Grigio 2020: De frisse smaak van appel in deze wijn zorgt ervoor dat de zalm een tegenhanger heeft, maar wordt ook gecomplementeerd door de kruidige en exotische ondertonen in deze wijn.

Bestel je wijn bij Vanouds de Zwaan. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.