Zuurkoolstamppot Met Krokante Pancetta, Geitenkaas En Hazelnoot 2

Zuurkool recepten

Zuurkoolovenschotel Met Gehakt & Ananas

Zuurkool is een typische wintergroente. Je bent er gek op of je schuift het liever aan de kant. Het is een veelzijdige groente die past in allerlei recepten. Door de frisse smaken kun je gemakkelijk het hele jaar een voedzame maaltijd met zuurkool op tafel zetten. Ontdek jouw favoriete zuurkool recept!

Hoe maak je zuurkool? Er gaat niets boven ouderwets zuurkool maken. Het is supermakkelijk en de kool blijft ook nog eens lang knapperig. Door het langdurige fermentatieproces van de kool vergt de bereiding geduld. Na het fijnsnijden van de witte kool ontstaat door het toevoegen van zout en eventuele zuurkool kruiden het gistingsproces. Zolang de zuurkool echt onder water staat, is de zuurkool tot een jaar te bewaren. Wanneer je niet zo van de zurige smaak houdt kun je de zuurkool eventueel van tevoren koken.

Een van de meest bekende recepten met zuurkool is toch wel de stamppot. Ga je voor een klassieke stamppot met zuurkool en worst of toch voor de romige stamppot zuurkool met ananas. Een zuurkoolstamppot is heerlijk in combinatie met ingrediënten als worst, geitenkaas of appels. Deze ingrediënten zorgen voor een goede balans samen met de frisse zuurkool. Een zuurkoolstamppot kun je binnen een half uur maken.

Geroosterde zuurkoolschotel uit de oven

Zuurkoolschotel

Een andere makkelijke manier om zuurkool te gebruiken is in een ovenschotel. De zuurkool uit de oven is net even anders dan een standaard stamppot. De oven doet het werk terwijl je ondertussen andere dingen kan doen. Extra handig op drukke dagen. Onze favoriet is toch wel de zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en geraspte kaas. Wanneer je op zoek bent naar een schotel met vlees kun je kiezen voor de geroosterde zuurkoolschotel uit de oven met chorizo. Houd je niet van chorizo? Vervang dan de chorizo uit de zuurkool ovenschotel met spekjes.

Frisse Zuurkoolsalade Met Oesterzwamkroket

Zuurkool salade

Houd je ook zo van een frisse salade? Dan is het toevoegen van zuurkool aan je salade een goede tip! De zuurkool is rijk aan vitaminen en mineralen en is daarom een goede toevoeging voor een gezonde maaltijd. Daarnaast kan de salade ook dienen als bijgerecht voor je maaltijd. Probeer bijvoorbeeld de frisse zuurkoolsalade samen met de oesterzwamkroket.

Hoeveel aardappelen heb je nodig in verhouding met 500 gram zuurkool?

Bij de bereiding van een recept met zuurkool is de balans tussen de groenten en andere ingrediënten erg belangrijk. Wij raden aan om bij het gebruik van 500 gram zuurkool 1 kilo aardappelen te gebruiken. Gebruik bij voorkeur echt kruimige en smaakvolle aardappelen om het gerecht helemaal tot zijn recht te laten komen.

Hoelang moet je zuurkool koken?

Door zuurkool te koken, wordt zowel de smaak als de structuur zachter. Om dit te bereiken hoef je de zuurkool maar ongeveer 5 minuten te koken. Voor een zachtere zuurkool kun je een kooktijd aanhouden tussen de 10 en 30 minuten. Hoe langer je het kookt, hoe meer vitamines er verloren gaan.

Is zuurkool gezond?

Zuurkool is een erg voedzame groente en bevat veel melkzuur, vitamine A, B, C, K en allerlei mineralen. Zuurkool is licht verteerbaar en caloriearm, waardoor de groente kan helpen tijdens het afvallen. Daarnaast zitten er verschillende voordelen aan, zoals dat de zuurkool je weerstand kan versterken en de spijsvertering kan verbeteren. De groente bevat natrium (een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout) dat bij overmatige opname kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Al met al is zuurkool een gezonde groente bij gematigd gebruik.

Zuurkoolsoep

Houd jij van een romige soep of liever een gevulde zuurkoolsoep? Probeer dan eens de zuurkoolsoep met knoflookbrood. De zuurkool en de mosterd compenseren elkaar en zorgen voor een super lekkere smaakcombinatie.