Eatertainment komt naar je toe!

Steeds meer evenementen door het hele land.

Entrecote met bearnaisesaus en zoete aardappelfriet

Entrecote met bearnaisesaus en zoete aardappelfriet

Bearnaisesaus, vernoemd naar Béarn, een streek in het zuiden van Frankrijk, is een echte klassieker. De romige saus met een anijsachtige smaak gaat perfect samen met een stukje vlees zoals entrecote. De saus zelf maken kost tijd, maar is absoluut de moeite waard!

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Totale Tijd40 minuten

Ingrediënten
 300 gr zoete aardappelfriet
 ½ tl zwarte peperkorrels
 1 sjalot, in dunne halve ringen
 2 takjes dragon, grof gesneden
 60 ml droge witte wijn
 1 el appelazijn
 Zout
 120 gr ongezouten roomboter
 2 eidooiers
 ½ el water
 Sap van ¼ citroen
 2 entrecotes
 1 tl peper
 2 el bakboter
 1 takje rozemarijn

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de zoete aardappelfriet 20 min. in het midden van de oven.

2

Kneus de peperkorrels grof. Breng de peperkorrels, sjalot, de helft van de dragon, witte wijn, appelazijn en een snufje zout aan de kook in een steelpannetje. Laat op laag vuur in circa 5 min. met een kwart inkoken. Giet door een zeef en laat afkoelen.

3

Smelt op laag vuur boter in een steelpan, maar laat niet koken. Draai het vuur uit als de boter begint te scheiden: er ontstaat een helder deel en een troebel deel. Schenk (zonder te roeren) het heldere deel, ofwel de geklaarde boter, in een kommetje. Schenk het troebele deel niet mee.

4

Breng een laagje water aan de kook in een pan waar een vuurvaste kom op past. Klop de eidooiers in de kom los met het water. Voeg het witte wijnmengsel toe en zet de vuurvaste kom op de pan met kokend water. Zorg dat het water de kom niet raakt. Klop met een garde in circa 5 min. tot een dikke saus. Haal van het vuur en klop druppelsgewijs de geklaarde boter door de saus. Voeg het citroensap en de overige dragon toe.

5

Dep de entrecotes droog met keukenpapier. Breng op smaak met zout en peper. Smelt bakboter in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de rozemarijn toe. Bak de entrecotes 2 min. per kant. Laat 5 min. rusten in aluminiumfolie.

6

Serveer de entrecotes met zoete aardappelfriet en bearnaisesaus.

Ingrediënten

Ingrediënten
 300 gr zoete aardappelfriet
 ½ tl zwarte peperkorrels
 1 sjalot, in dunne halve ringen
 2 takjes dragon, grof gesneden
 60 ml droge witte wijn
 1 el appelazijn
 Zout
 120 gr ongezouten roomboter
 2 eidooiers
 ½ el water
 Sap van ¼ citroen
 2 entrecotes
 1 tl peper
 2 el bakboter
 1 takje rozemarijn

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de zoete aardappelfriet 20 min. in het midden van de oven.

2

Kneus de peperkorrels grof. Breng de peperkorrels, sjalot, de helft van de dragon, witte wijn, appelazijn en een snufje zout aan de kook in een steelpannetje. Laat op laag vuur in circa 5 min. met een kwart inkoken. Giet door een zeef en laat afkoelen.

3

Smelt op laag vuur boter in een steelpan, maar laat niet koken. Draai het vuur uit als de boter begint te scheiden: er ontstaat een helder deel en een troebel deel. Schenk (zonder te roeren) het heldere deel, ofwel de geklaarde boter, in een kommetje. Schenk het troebele deel niet mee.

4

Breng een laagje water aan de kook in een pan waar een vuurvaste kom op past. Klop de eidooiers in de kom los met het water. Voeg het witte wijnmengsel toe en zet de vuurvaste kom op de pan met kokend water. Zorg dat het water de kom niet raakt. Klop met een garde in circa 5 min. tot een dikke saus. Haal van het vuur en klop druppelsgewijs de geklaarde boter door de saus. Voeg het citroensap en de overige dragon toe.

5

Dep de entrecotes droog met keukenpapier. Breng op smaak met zout en peper. Smelt bakboter in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de rozemarijn toe. Bak de entrecotes 2 min. per kant. Laat 5 min. rusten in aluminiumfolie.

6

Serveer de entrecotes met zoete aardappelfriet en bearnaisesaus.

Entrecote met bearnaisesaus en zoete aardappelfriet
Entrecote
Wijntip van Yves

Wijntip van Yves

Paul mas Clos des Mures 2018: Bij dit gerecht kies ik voor een volle rode wijn die het vlees goed tot zijn recht laat komen, zonder de saus te overheersen. Deze blend van Syrah en Grenache zorgt voor een goed balans.

Bestel je wijn bij Vanouds de Zwaan. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.