Het is wellicht één van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken: olijfolie. Dit veelzijdige product kun je voor van alles gebruiken: je kunt er bijvoorbeeld in bakken, een dressing van maken of erin dippen met brood. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? En hoe kun je olijfolie het beste bewaren? Je vindt het op deze pagina!
Extra vierge olijfolie is olijfolie die wordt gehaald uit de eerste, koude persing van het vruchtvlees en de pitten van olijven. Dit proces vindt plaats in een olijfolie perserij. Afhankelijk van de soort olijf kan de smaak variëren van grassig tot scherp of zelfs bitter. Extra vierge olijfolie bestaat voornamelijk uit gezonde, onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Het is perfect om mee te dippen of als smaakmaker in een dressing met azijn.
Olijfolie kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. Het kan namelijk niet goed tegen UV-licht, zuurstof en warmte. Je bewaart olijfolie dus het beste in een groene of donkere glazen afgesloten fles, niet te dicht langs het fornuis. Zo kun je er het langste van genieten. Wanneer de olie sterk of zuur ruikt, is deze ‘ranzig’ geworden en niet meer te gebruiken.
Kijk altijd goed op de verpakking of de olijfolie die jij in huis hebt, geschikt is om in te bakken. Extra vierge olijfolie is vaak niet geschikt om in te bakken. De smaak gaat namelijk grotendeels verloren na verhitting, en kan maar maximaal tot 180 ˚C verhit worden. Daarna gaat deze splitsen in ongezonde stoffen. Normale olijfolie is wel geschikt om in te bakken en bestand tegen hogere temperaturen. .
Olijfolie, het wordt enorm vaak in recepten gebruikt. Zo hebben we ook een heerlijk recept voor je klaarstaan om het zomerse gevoel een beetje te creëren. Ga aan de slag met de zongedroogde tomaten-olijvenboter. Je waant jezelf met deze boter helemaal in de Spaanse sferen. In slechts 15 minuten heb jij deze boter gemaakt.