Amandelcroissant brood
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Amandelcroissant brood

Waarom kiezen als je het ook kan combineren? In dit recept maken we de amandelcroissant (met zelfgemaakte amandelpasta) in de vorm van een brood. Heerlijk om te serveren voor bij een uitgebreide brunch in het weekend!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 stuks
Ingrediënten beslag
Ingrediënten amandelpasta
Ingrediënten topping
Extra benodigdheden

Recept amandelcroissant brood

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 50min
Totale tijd
2u 20min
Kookmodus

Bereidingswijze beslag

1
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm met bakpapier. Doe de ongezouten roomboter en kristalsuiker samen in een kom en klop in 1 min. luchtig met de handmixer. Voeg één voor één de eieren toe en mix opnieuw. Voeg ½ van de melk toe en mix tot alles goed is opgenomen.
2
Zeef in een andere kom de patentbloem, de kaneel, het zout en het bakpoeder. Voeg toe aan de natte ingrediënten en spatel voorzichtig door elkaar. Voeg de overige melk toe en spatel opnieuw door elkaar tot een beslag.

Bereidingswijze amandelpasta

1
Mix de amandelboter met de donkerbruine basterdsuiker, zachte ongezouten roomboter, fijngehakte amandelen en kaneel tot een amandelpasta.

Bereidingswijze amandelcroissant brood

1
Verdeel ⅓ van het beslag over de springvorm en verdeel ⅓ van de amandelpasta eroverheen. Herhaal tot het beslag en de amandelpasta op zijn. Mix het amandelschaafsel met de fijngehakte amandelen en tarwebloem en verdeel over de bovenkant van het amandelcroissant brood. Schuif het brood voor 45-50 min. in de oven. Haal uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster.
2
Verdeel de poedersuiker over het brood en serveer.

Aan de slag met amandelen

Je hebt ze vast wel eens gegeten: amandelen. De amandel is het zaad van de amandelboom en is een eetbare pit. Je leest het goed, het is eigenlijk helemaal geen noot, maar een pit! Er zijn twee soorten amandelen: de zoete variant en de bittere variant. De zoete variant is mild-aromatisch van smaak en wordt vooral gebruikt in amandelspijs, marsepein en noga. De bittere amandel is niet geschikt om te consumeren. Deze amandel wordt juist gebruikt voor de productie van amandelolie!

Met amandelen kan je dus die heerlijke amandelpasta maken. Deze pasta is koolhydraatarm en kan je bijvoorbeeld gebruiken als spread voor op je crackers of door een quinoa breakfast bowl heen. Ook lekker om je amandelpasta voor te gebruiken: mini koek-taartjes. Als basis gebruiken we ontbijtkoek wat we afmaken met zoete óf hartige ingrediënten. Zo hebben we 8 varianten voor je klaarstaan, zoals een variant van oude kaas en vijgenconfiture, een variant met roomkaas, gemberjam en cress en een variant van stroopwafel pasta en karamel zeezout chocoladekruidnoten. Je kan ook kiezen voor de combinatie van amandelpasta, geroosterde kokos vlokken en banaan. Je kan je eigen amandelpasta maken met amandelen, maar wij gebruiken in dit recept een snelle variant en gebruiken amandelboter. Net zo lekker, maar dan sneller en makkelijker!

Heb je amandelpasta gemaakt of al in huis? Maak dan ook eens deze heerlijke karameltaart zonder toegevoegde suikers. In dit recept voegen we geen geraffineerde suikers toe en komt de zoetheid van de dadels en amandelpasta. Een verrassende taart met een karamel gemaakt van de dadel en amandelpasta, afgetopt met ongezouten notenmix. Heerlijk als traktatie voor bij de koffie of thee!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Ei
  • Gluten
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?