In samenwerking met:
reekeh Salade Met Gegrilde Kip, Granaatappelpitten En Za’atar
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Freekeh salade met gegrilde kip, granaatappelpitten en za’atar

Heb je nog nooit van freekeh gehoord? Freekeh is een graansoort met een nootachtige smaak die veel in het Midden-Oosten wordt gebruikt. Het is rijk aan vezels en gaat goed samen met het Oosterse kruid Za’atar. In deze salade combineren we het daarnaast met kip, avocado en granaatappelpitjes. Ontzettend smaakvol en lekker!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept freekeh salade met gegrilde kip, granaatappelpitten en za’atar

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Bereid de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
2
Meng ½ van de olie met het Verstegen Zeezout en 1/3 van de Verstegen World Spice Blend Za’atar. Verdeel dit over de kip en meng goed. Verhit een grillpan en gril de kip 8 min. per kant. Snijd in lange plakken.
3
Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil en snijd in plakken. Snijd de peppadews doormidden.
4
Meng de resterende olie met de resterende Verstegen World Spice Blend Za’atar tot een dressing.
5
Verdeel de sla over de borden, gevolgd door de freekeh, gegrilde kip, avocado en de papadews. Brokkel de geitenkaas en verdeel over de salade. Maak af met de dressing.

Tip: freekeh is te koop bij de Ekoplaza en Holland & Barret. Deze graansoort kun je ook vervangen door spelt, gerst of quinoa.

Wat is freekeh en waar komt het vandaan?

Freekeh, ook wel spelled wheat genoemd, is een voedingsmiddel dat gemaakt wordt van groene durumtarwekorrels die vroeg in het rijpingsproces worden geoogst en vervolgens worden geroosterd en gebroken. Het heeft een nootachtige smaak en een stevige, licht kauwbare textuur.

De oorsprong van freekeh ligt in het Midden-Oosten, waar het al eeuwenlang wordt gebruikt als voedselbron. Het wordt vooral geassocieerd met de Levant-regio, waaronder landen als Syrië, Libanon, Palestina en Jordanië. In deze landen maakt freekeh deel uit van traditionele gerechten en wordt het vaak gebruikt als basis voor soepen, stoofschotels, pilafs en salades.

Het productieproces van freekeh omvat het oogsten van de tarwekorrels terwijl ze nog groen en vochtig zijn. Vervolgens worden de korrels geroosterd, meestal boven open vuur of in moderne productiefaciliteiten, waardoor het stro en de buitenste laag van de korrels verbranden. Na het roosteren worden de korrels gebroken, zodat ze gemakkelijker te koken zijn.

Freekeh staat bekend om zijn voedingswaarde. Het is rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen, waaronder calcium, ijzer en zink. Het heeft ook een relatief lage glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen dan sommige andere graansoorten.

Vanwege de gezondheidsvoordelen en de unieke smaak en textuur wint freekeh wereldwijd aan populariteit als een voedzaam alternatief voor rijst, couscous en andere granen. Het kan worden gebruikt in verschillende recepten, zowel warm als koud, en voegt een interessante twist toe aan maaltijden met zijn nootachtige aroma en stevige bite.

Wil je de veelzijdige, Midden-Oosterse keuken verder ontdekken? Ontdek op Eatertainment tal van Midden-Oosterse recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via