Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Friese breekboontjes met spekjes en azijn

Boontjes met spek is een gouden combinatie. De haricots verts die we allemaal wel eens op hebben tijdens de feestdagen zijn er een goed voorbeeld van. Dit recept voor Friese breekboontjes (een andere naam voor sperziebonen) werd vroeger gebruikt om de sperziebonen van eind september, het einde van het seizoen, lekker te maken. De boontjes waren een stuk groter en grover dan de bonen uit de beste tijd van het seizoen (augustus). Daardoor hadden ze een andere bereidingswijze nodig en zo ontstond dit recept!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept friese breekboontjes met spekjes en azijn

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Breng een pan met ruim water aan de kook. Snijd de uiteindes van de sperziebonen. Halveer eventueel grote sperziebonen. Kook de sperziebonen in ongeveer 5 min. beetgaar en spoel af met koud water.
2
Was de krieltjes, halveer de kleine en snijd de grote in vieren. Zet de krieltjes net onder water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Kook de krieltjes in ongeveer 15 min. gaar.
3
Pel en snipper de ui. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekjes in het eigen vet in ongeveer 5 min. uit. Voeg de gesnipperde ui toe en bak 3 min. mee. Voeg de azijn en appelstroop toe en roer goed door.
4
Voeg de sperziebonen toe en stoof het geheel nog 5 min. tot de sperziebonen warm zijn.
5
Giet ondertussen de krieltjes af en meng door de sperziebonen.

Wat is de beste kooktijd voor sperziebonen?

Het koken van sperziebonen is niet zo moeilijk. Wel is het belangrijk om de juiste kooktijd voor sperziebonen aan te houden, zodat de boontjes op z’n lekkerst zijn. Voordat je ze in kokend water gooit, moeten ze eerst goed schoon zijn. Was de sperziebonen onder de kraan en snijd de puntjes er aan beide kanten vanaf. Vervolgens doe je ze in een pan met kokend water. De kooktijd van sperziebonen ligt ongeveer tussen de 12 en 15 minuten. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte en dikte van de bonen. Wil je de sperziebonen na het koken nog roerbakken? Kook ze dan iets korter.

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

  Voedingswaarden

  Per 1 persoonsportie

  Voedingswaarden

  Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

  Vind je dit leuk?

  Over dit recept

  Gerecht
  Hoofdgerechten
  Cuisine
  Hollands
  Diëten
  Balans
  Soort
  Groenten
  Voorkeuren
  Bevat vlees
  Vrij van vis

  Gemaakt door Eatertainment

  Delen via