Boontjes met spek is een gouden combinatie. De haricots verts die we allemaal wel eens op hebben tijdens de feestdagen zijn er een goed voorbeeld van. Dit recept voor Friese breekboontjes (een andere naam voor sperziebonen) werd vroeger gebruikt om de sperziebonen van eind september, het einde van het seizoen, lekker te maken. De boontjes waren een stuk groter en grover dan de bonen uit de beste tijd van het seizoen (augustus). Daardoor hadden ze een andere bereidingswijze nodig en zo ontstond dit recept!
Het koken van sperziebonen is niet zo moeilijk. Wel is het belangrijk om de juiste kooktijd voor sperziebonen aan te houden, zodat de boontjes op z’n lekkerst zijn. Voordat je ze in kokend water gooit, moeten ze eerst goed schoon zijn. Was de sperziebonen onder de kraan en snijd de puntjes er aan beide kanten vanaf. Vervolgens doe je ze in een pan met kokend water. De kooktijd van sperziebonen ligt ongeveer tussen de 12 en 15 minuten. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte en dikte van de bonen. Wil je de sperziebonen na het koken nog roerbakken? Kook ze dan iets korter.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment