Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Hongaarse lángos

Waar wij Hollanders niet zonder ons frietje mayo of pannenkoeken kunnen, kunnen Hongaren niet zonder hun lángos. Deze snacks bestaan uit een soort knapperig oliebollendeeg, maar dan hartig in plaats van zoet. De flinke lepel zure room en berg geraspte kaas mag niet ontbreken! Top het geheel af met wat bieslook en de snack is compleet.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 stuks
Ingrediënten

Recept hongaarse lángos

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 20min
Kookmodus
1
Mix de bloem met de gist, het zout en de suiker. Voeg de melk in delen toe en mix tot een glad en soepel deeg. Te droog? Voeg extra melk toe. Doe 1 el van de zonnebloemolie in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.
2
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en vorm tot ovalen broodjes. Dit kan met je handen, je hebt geen deegroller nodig. Verwarm de overige zonnebloemolie in een koekenpan en bak de lángos aan beide kanten 2 min. tot ze goudbruin kleuren.
3
Hak de bieslook fijn. Besmeer de lángos met de zure room en top af met de kaas en bieslook. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en serveer.

Wat is Hongaarse lángos?

Hongaarse lángos zijn gefrituurde platte broden, gemaakt van een deeg op basis van bloem, aardappelen, gist, water en zout. Ze worden meestal warm geserveerd en belegd met ingrediënten zoals knoflook, zure room, geraspte kaas, of diverse hartige toppings. Het verhaal achter deze heerlijke snack gaat jaren terug. Waarschijnlijk komt lángos uit de tijd dat de Hongaren in de plattelandskeukens brood op een op hout gestookte oven bakten. De naam ‘lángos’ komt van het woord ‘láng’, wat ‘vlam’ betekent, verwijzend naar de hete vlammen in de oven. Dit was een manier om het deeg snel te bakken en uiteindelijk te zorgen voor een lekkere, snelle snack.

Ondertussen is de Hongaarse lángos niet meer weg te denken uit de street food cultuur en festivals. Naast de klassieke lángos met knoflook, zure room en kaas zijn er tal van varianten te vinden. Denk aan lángos met groenten als paprika of zoete lángos met Nutella en aardbeien.

Meer Oost-Europese recepten

Hoewel de keuken uit Oost-Europa niet het eerste is waar je aan denkt, zul je waarschijnlijk verrast zijn hoeveel gerechten je eigenlijk al kent! Zo heb je vast wel eens goulash geprobeerd. Dit typische Hongaarse gerecht maak je door vlees lang te laten sudderen op lage temperatuur. Heb je geen tijd om lang in de keuken te staan? Maak dan eens goulash uit de slowcooker en laat de slowcooker het werk voor je doen! Een heerlijk recept voor het avondeten. Heb je nog ruimte over, maak dan ook eens babka met chocolade, een lekker recept uit de Joodse keuken. Of serveer naast de lángos ook pierogi voor bij de borrel. Deze Poolse dumplings vul je met aardappel en kaas.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via