Klassieke Tompouce Low Res Klassieke Tompouce
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Klassieke tompouce

Zelf tompouce maken? Dat kan! Deze zelfgemaakte tompouce is een klassiek gebakje met knapperig bladerdeeg en romige banketbakkersroom, afgewerkt met de herkenbare roze glazuurlaag. Perfect om uit te delen, of om gewoon lekker zelf op te peuzelen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

5 personen
Ingrediënten

Klassieke tompouce

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Klop de eidooiers met de kristalsuiker en het vanille-extract luchtig. Voeg de maïzena toe en meng goed.
2
Verwarm in een steelpan de slagroom met 250 ml melk tot net niet kokend. Schenk al roerend een beetje bij het eimengsel om te temperen en giet dan alles terug in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat indikken tot een gladde banketbakkersroom. Haal van het vuur, dek af met aluminiumfolie en laat afkoelen.
3
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats nog een vel bakpapier en een tweede bakplaat of ovenschaal op de bakplaat, zodat het bladerdeeg niet omhoog rijst tijdens het bakken. Bak het bladerdeeg in 20 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen.
4
Meng ondertussen de poedersuiker met de overige melk en de roze kleurstof tot een glazuur. Beleg ½ van de bladerdeegstroken met een royale laag banketbakkersroom. Dek af met een tweede plak bladerdeeg en bestrijk de bovenkant met het roze glazuur. Laat 15 min. in de koelkast opstijven en serveer direct.

De klassieke Hollandse tompouce, of is het toch Frans?

Denk je aan Hollands gebak, dan staat tompouce zeker in het lijstje. De tompouce is niet meer weg te denken uit de gebakswereld. Met de herkenbare roze glazuurlaag en twee lagen bladerdeeg met room ertussen zijn Nederlanders dol op de tompouce. Met Koningsdag is er zelfs een oranje variant om het feest extra te vieren. Maar komt dit gebakje wel écht uit Nederland?

Het verhaal over waar de tompouce echt vandaan komt, is helaas niet waterdicht. Hoogstwaarschijnlijk komt de tompouce uit Frankrijk. Daar werd het gebakje voor het eerst in 1651 gegeten. De Franse variant bestaat uit drie lagen bladerdeeg met banketbakkersroom ertussen. De naam van dit gebakje? Een millefeuille! Ook wel ‘duizend laagjes’ genoemd. In andere landen kennen ze dit gelaagd gebakje ook, maar dan elk met een andere naam. De allereerste tompouce werd in Nederland gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. De naam tompouce is afgeleid van een Friese man genaamd Jan Hannema (Admiraal Tom Pouce) in het circus, die de banketbakker inspireerde. Of het nu uit Frankrijk of uit Nederland komt, de tompouce is onmisbaar in de gebaksvitrine! In de supermarkten, bakkerijen en in restaurants staat de tompouce vaak op het menu. Wist je dat je dit gebakje ook gemakkelijk zelf kan maken? Net zo lekker en ook nog eens leuk!

Meer bakrecepten om te proberen

Lijkt het e nu heerlijk om zelf een tompouce te maken? Dat snappen we helemaal! Met dit klassieke recept maak jij zo’n 5 tompoucen waar je van kunt genieten. Liever eens wat anders proberen? Ga voor een makkelijk bananenbrood, leef je uit met knapperige stroopwafels of maak echte Zeeuwse bolussen vanuit huis! Meer Hollandse bakrecepten vind je op Eatertainment.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via