Zelf tompouce maken? Dat kan! Deze zelfgemaakte tompouce is een klassiek gebakje met knapperig bladerdeeg en romige banketbakkersroom, afgewerkt met de herkenbare roze glazuurlaag. Perfect om uit te delen, of om gewoon lekker zelf op te peuzelen.
Denk je aan Hollands gebak, dan staat tompouce zeker in het lijstje. De tompouce is niet meer weg te denken uit de gebakswereld. Met de herkenbare roze glazuurlaag en twee lagen bladerdeeg met room ertussen zijn Nederlanders dol op de tompouce. Met Koningsdag is er zelfs een oranje variant om het feest extra te vieren. Maar komt dit gebakje wel écht uit Nederland?
Het verhaal over waar de tompouce echt vandaan komt, is helaas niet waterdicht. Hoogstwaarschijnlijk komt de tompouce uit Frankrijk. Daar werd het gebakje voor het eerst in 1651 gegeten. De Franse variant bestaat uit drie lagen bladerdeeg met banketbakkersroom ertussen. De naam van dit gebakje? Een millefeuille! Ook wel ‘duizend laagjes’ genoemd. In andere landen kennen ze dit gelaagd gebakje ook, maar dan elk met een andere naam. De allereerste tompouce werd in Nederland gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. De naam tompouce is afgeleid van een Friese man genaamd Jan Hannema (Admiraal Tom Pouce) in het circus, die de banketbakker inspireerde. Of het nu uit Frankrijk of uit Nederland komt, de tompouce is onmisbaar in de gebaksvitrine! In de supermarkten, bakkerijen en in restaurants staat de tompouce vaak op het menu. Wist je dat je dit gebakje ook gemakkelijk zelf kan maken? Net zo lekker en ook nog eens leuk!
Lijkt het e nu heerlijk om zelf een tompouce te maken? Dat snappen we helemaal! Met dit klassieke recept maak jij zo’n 5 tompoucen waar je van kunt genieten. Liever eens wat anders proberen? Ga voor een makkelijk bananenbrood, leef je uit met knapperige stroopwafels of maak echte Zeeuwse bolussen vanuit huis! Meer Hollandse bakrecepten vind je op Eatertainment.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment