Vanille Oranje Tompouce Met Vanille Room V3 02
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Oranje tompouce met vanille room

Deze oranje tompouce is een heerlijke traktatie die perfect is om te serveren op Koningsdag! Het vanille banketbakkersroom tussen de knapperige lagen bladerdeeg zorgt voor een perfecte romige toevoeging.    

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Oranje tompouce met vanille room

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de Verstegen Vanille over de lengte door de helft en schaap deze leeg. Bewaar de vanille stok.
2
Verwarm ½ van de melk met de vanillepulp en vanillestok tot net onder het kookpunt. Roer dit regelmatig door, verwijder de vanillestok en plaats de melk 15 min. in de koelkast.
3
Halveer ondertussen de bladerdeeg plakken, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik hier gaten in met een vork. Plaats de bakplaat 15 min. in de oven.
4
Meng ondertussen de oranje kleurstof door het glazuur.
5
Meng de vanille melk met de overige melk en bereid de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop de slagroom op en spatel dit rustig door de vanille melk en banketbakkersroom. Voeg dit toe aan een spuitzak.
6
Verdeel het oranje glazuur over ½ van de plakken bladerdeeg.
7
Verdeel de vanille banketbakkersroom over de overige stukken bladerdeeg. Leg hier de oranje stukken bladerdeeg op zodat er een tompouce ontstaat.

Variatietip: wanneer de tompouce glutenvrij moet zijn, kan je het bladerdeeg vervangen door glutenvrij bladerdeeg.   

Hoe is de tompouce ontstaan? 

De tompouce, een van de bekendste gebakjes van Nederland, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Franse ‘mille-feuille’, een gebak met laagjes bladerdeeg en roomvulling. In Nederland kreeg het gebak zijn kenmerkende rechthoekige vorm en werd het traditioneel afgewerkt met een felroze glazuurlaag. De naam ‘tompouce’ zou geïnspireerd zijn door een Franse dwergartiest met de bijnaam ‘Tom Pouce’, wat ‘kleine Tom’ betekent. De Nederlandse variant werd al snel populair en is inmiddels niet meer weg te denken uit bakkerijen en supermarkten, vooral rond Koningsdag en sportevenementen waarbij Nederland in oranje sferen gehuld is. Of wat denk je van deze oranje tompouce taart? Eén grote tompouce in plaats van allemaal kleinere. Gezellig om met z’n allen van te genieten! 

Varianten op de klassieke tompouce 

Hoewel de klassieke tompouce met roze glazuur de standaard is, zijn er inmiddels talloze variaties te vinden. Tijdens Koningsdag verandert de roze laag traditiegetrouw in oranje, als eerbetoon aan het koningshuis. Ook in smaak en samenstelling zijn er creatieve alternatieven: denk aan tompoucen met chocolade- of karameltopping, of een hartige variant met bladerdeeg en een vulling van roomkaas en zalm. Ook lekker is deze hartige tompouce met Hollandse garnalen en avocadocrème. Daarnaast zijn er moderne interpretaties zoals tompouce-taarten of miniversies voor bij de koffie. Met de opkomst van plantaardige bakproducten zijn er zelfs vegan tompoucen, waarbij de traditionele banketbakkersroom wordt vervangen door een romige vulling op basis van plantaardige melk. Zo blijft de tompouce zich door de jaren heen vernieuwen en inspireren! 

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten. 

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via