Pilav Met Mosselen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vis
Vrij van vis
Vrij van vlees

Pilav met mosselen

Het mosselseizoen is weer geopend! Wij kiezen voor een vernieuwend recept met mosselen wat we combineren met een kruidige pilav met tomaat. Smaakvol, snel en bovendien hartstikke eenvoudig om te maken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept pilav met mosselen

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Spoel de mosselen onder de kraan af met koud water. Verwijder de gebroken schelpen. Voeg ze samen met de witte wijn, het laurierblaadje en ¾ van de takjes peterselie toe in een diepe kookpan en sluit de pan af met het deksel. Breng aan de kook en zet het vuur laag zodra het vocht begint te koken. Laat de mosselen in 5 min. klaarstomen. Schud de pan af en toe om de mosselen te husselen. Giet de mosselen af en vang het kookvocht op. Houd de mosselen apart. Haal het kookvocht door een zeef.
2
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers uit. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui tot glazig. Voeg de rijst, gezeefde tomaten, gesneden tomaten, knoflook, 150 ml kookvocht, het kurkumapoeder, komijnpoeder, paprikapoeder en bouillonblokje toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook.
3
Zet het vuur laag en roer af en toe door totdat de rijst het vocht heeft opgenomen en gaar is. Verwijder het laurierblaadje.
4
Hak de overige peterselie en dille fijn. Voeg samen met de gekookte mosselen toe aan de rijst en mix voorzichtig. Breng op smaak met peper en zout.

Wat is pilav en waar komt het vandaan?

Pilav (ook wel geschreven als pilaf, pilau, of rijst pilaf) is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt, maar het heeft zich verspreid en is tegenwoordig populair in verschillende delen van de wereld. Het is een gerecht dat bestaat uit graan, meestal rijst, gekookt in bouillon of water en op smaak gebracht met verschillende kruiden en specerijen. Pilav kan ook worden bereid met andere granen zoals bulgur, quinoa of gierst, afhankelijk van de regionale tradities en beschikbaarheid van ingrediënten.

De geschiedenis van pilav gaat vele eeuwen terug. Het gerecht wordt vaak geassocieerd met de Perzische en Centraal-Aziatische keukens. Het verspreidde zich via handelsroutes en militaire expedities naar andere delen van de wereld, waaronder het Midden-Oosten, Noord-Afrika, India, en de Balkan. Elk gebied heeft zijn eigen variaties op pilav ontwikkeld, met lokale ingrediënten en kooktechnieken.

Over het algemeen bestaat pilav uit het bereiden van de rijst (of een ander graan) door het kort te fruiten in olie of boter en vervolgens bouillon of water toe te voegen. Het wordt dan afgedekt en op laag vuur gekookt totdat het graan volledig gaar is en alle vloeistof is geabsorbeerd. Tijdens het koken kunnen er verschillende ingrediënten en kruiden worden toegevoegd, zoals vlees, groenten, noten, gedroogde vruchten, saffraan, kaneel, komijn, en meer, om de smaak en het aroma te verrijken.

Pilav is een veelzijdig gerecht dat als bijgerecht of als hoofdgerecht kan worden geserveerd, afhankelijk van de bereiding en de combinatie van ingrediënten. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten, maar is ook een alledaags gerecht in veel keukens over de hele wereld.

Ga je in plaats van vis liever voor vlees of vegetarisch? Ook hiermee kun je pilav perfect combineren! Maak kip pilav met paprika en bleekselderij of kies voor een vegetarische kikkererwtenpilav met geroosterde pompoen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Schaaldieren
  • Selderij
  • Weekdieren
  • Gluten
  • Sulfiet

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?