Pruimen Crumble Broodjes Met Custard2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Pruimen crumble broodjes met custard

Als er één ding is dat wij echt niet kunnen weerstaan, zijn het zachte broodjes gevuld met romige custard en afgetopt met zoete pruimen en een knapperige crumble. Deze broodjes zijn een heerlijke traktatie voor bij de koffie, maar ook lekker als dessert of bij de brunch in het weekend. Het is de perfecte balans tussen zoet, luchtig en een beetje knapperig. Zeker het proberen waard!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten

Pruimen crumble broodjes met custard

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
1u 30min
Totale tijd
2u 30min
Kookmodus
1
Verwarm 250 ml melk tot lauwwarm. Meng met de gist en 15 gr kristalsuiker. Laat 10 min. staan tot het mengsel begint te schuimen.
2
Klop ondertussen het ei los. Smelt 75 gr ongezouten roomboter. Meng 500 gr bloem met een snufje zout in een grote kom. Voeg het gistmengsel, ei en de gesmolten boter toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.
3
Snijd ondertussen de pruimen in stukjes. Voeg samen met 50 kristalsuiker toe aan een pan en breng aan de kook. Kook ca 10 min. tot een compote. Laat afkoelen.
4
Verwarm voor de custard 400 ml melk met het vanille-extract. Klop de eidooiers los met 100 gr kristalsuiker en de maïzena. Giet een beetje hete melk bij het eimengsel, roer glad en giet terug in de pan. Verwarm al roerend tot een dikke custard. Laat afkoelen.
5
Maak een kruimelmengsel van 75 gr ongezouten roomboter, 100 gr bloem, 50 gr kristalsuiker en een snufje zout. Meng tot grove kruimels.
6
Verdeel het deeg in 10 porties. Vorm bolletjes en druk plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 30 min. narijzen.
7
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak in het midden van elk bolletje een kuiltje. Vul met een lepel custard en een lepel pruimencompote. Bestrooi met de crumble. Bak de broodjes 20–25 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Aan de slag met pruimen

Vanaf juli zijn pruimen volop beschikbaar en kun je ze tot september in de winkel halen. Zeker in de maanden augustus en september zijn de pruimen op hun best. Ze hebben een zoete smaak en zijn lekker sappig. Pruimen kun je los uit het vuistje eten als tussendoortje, maar je kunt het ook toevoegen aan frisse salade recepten, gebruiken als taartvulling of toevoegen aan een hartig gerecht voor een zoete twist.

Zoete lekkernijen met pruimen zijn bijvoorbeeld deze broodjes met romige custard en crumble. De pruimen zorgen voor een lichtzure, zoete touch aan de luchtige broodjes. Heerlijk om te serveren als bijgerecht bij een uitgebreide lunch, maar ook heerlijk bij de koffie of thee. Een klassieker om te maken met pruimen is natuurlijk een pruimentaart. De pruimen geven een mooi kleurrijk effect aan de taart en zorgen voor een verrassende smaak.

Wil je pruimen juist verwerken in een recept voor het avondeten? Ook dan hebben we lekkere recepten voor je klaar staan! Ga bijvoorbeeld voor een rode kool stamppot met appel, geitenkaas, walnoten en pruimen. Wanneer de regenachtige dagen in september komen, is er niets zo lekker als een stamppot. Deze rode kool stamppot heeft frisse smaken dankzij de appel en pruimen, krijgt wat knapperigheid door de walnoten en de geitenkaas geeft een romige touch. Ook lekker: kruidige runderstoof met gedroogde pruimen. Eventueel kan je de gedroogde pruimen vervangen door verse pruimen wanneer ze nog beschikbaar zijn!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via