Zelfgemaakte Pita Falafel
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Zelfgemaakte pita falafel

Falafel is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Dat is zo gek nog niet, want deze lekkere vegetarische kikkererwtenballetjes uit het Midden-Oosten zijn heerlijk van smaak. Je maakt ze gemakkelijk zelf, net als de bijbehorende pitabroodjes uit dit recept. De falafel marineren we in chermoula, een marinade uit de Noord-Afrikaanse keuken, maar een lekkere smaakmaker voor dit Midden-Oosters gerecht!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zelfgemaakte pita falafel

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 15min
Kookmodus
1
Spoel de kikkererwten onder stromend water en dep goed droog. Pel de rode ui, snipper de helft en snijd de andere helft in kwart ringen. Pers het sap uit de citroen. Pluk de blaadjes koriander.
2
Voeg de kikkererwten, gesnipperde rode ui, de helft van het citroensap, koriander, bloem, chermoula en ½ van het knoflookpoeder samen in de foodprocessor. Mix het geheel tot een stevige massa, het is niet erg als er nog kleine stukjes in zitten. Laat het mengsel minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
3
Meng ondertussen ½ van de Griekse yoghurt met de rest van citroensap en de rest van het knoflookpoeder, zet apart.
4
Meng de rest van de Griekse yoghurt met het zelfrijzend bakmeel. Kneed 2 tot 3 min. door tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Rol tot bollen en zet apart.
5
Draai balletjes van het kikkererwtenmengsel van ongeveer 35 gr per stuk en druk iets plat. Verhit ½ van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de balletjes 3 tot 4 min. per kant.
6
Rol het deeg voor de pita’s uit tot ongeveer 0,5 cm dik. Verhit ½ van de resterende olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de pitabroodjes stuk voor stuk in de pan, 2 tot 3 min. per kant. Herhaal dit totdat het deeg op is.
7
Snijd de komkommer in plakken. Beleg de pitabroodjes met knoflookyoghurt, gemengde sla, rode ui, komkommer en falafel en klap de broodjes dicht.

Alles wat je wilt weten over falafel

Falafel is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in Levant, een streek in het Midden-Oosten waar onder andere Israël, Jordanië, Libanon, Syrië en Palestina onder vallen. Een ruwe vertaling van ‘Levant’ is het land waar de zon opkomt. Het is een populaire vegetarische optie die steeds meer bekendheid en waardering krijgt over de hele wereld. Falafel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten of bonen, vermengd met kruiden en specerijen, en vervolgens gefrituurd of gebakken tot knapperige balletjes of platte schijfjes.

De oorsprong van falafel gaat terug tot het oude Egypte, waar het werd beschouwd als een belangrijke bron van eiwitten voor vegetariërs. Later verspreidde het gerecht zich naar andere landen in het Midden-Oosten, zoals Israël, Libanon en Jordanië, waar het een belangrijk onderdeel werd van de lokale keuken.

De bereidingswijze van falafel kan variëren, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren. Traditioneel worden kikkererwten geweekt en gemengd met verse kruiden zoals peterselie, koriander, knoflook en ui. Vervolgens worden ze tot een gladde massa vermalen en gevormd tot kleine balletjes of platgeslagen tot schijfjes. Daarna worden ze gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Falafel kan op verschillende manieren worden geserveerd en gegeten. Het wordt vaak geserveerd in een pitabroodje of wrap, samen met verse groenten, hummus, tahini-saus en tzatziki. Daarnaast kan het ook als een bijgerecht worden geserveerd bij salades of als onderdeel van een mezze-schotel.

Tegenwoordig zijn er ook veel variaties op traditionele falafel. Sommige mensen voegen extra ingrediënten toe, zoals rode bieten, spinazie of zoete aardappel, om de smaak en textuur te verrijken. Bovendien worden falafelballetjes soms gebakken in plaats van gefrituurd, om een gezondere optie te bieden, zoals in dit recept.

Kortom, falafel is een veelzijdig en smakelijk gerecht met een rijke geschiedenis. Het heeft zich verspreid over de hele wereld en is geliefd bij zowel vegetariërs als niet-vegetariërs vanwege zijn unieke smaak en voedingswaarde.

Meer vegetarische recepten

Eet je altijd vegetarisch of wil je vaker vegetarisch koken? Bekijk alle vegetarische recepten op Eatertainment!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via