Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Labneh met gegrilde aubergine

labneh

Labneh is een Midden-Oosterse dip gemaakt van uitgelekte yoghurt, op smaak gebracht met zout. Lekker met smaakmakers als citroen, tahin en zwarte knoflook is het een heerlijke dip voor tijdens de borrel of als onderdeel van een tafel vol Midden-Oosterse hapjes.

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Voorbereiding5 minutenKooktijd10 minutenTotale Tijd15 minuten

Ingrediënten
 250 gr volle yoghurt
 Zout
 ½ bol zwarte knoflook
 6 el olijfolie
 Sap van 1 citroen
 2 el tahini sesampasta
 2 el honing
 Peper
 400 gr Bonduelle gegrilde aubergine
 3 takjes koriander
 1 platbrood

Bereidingswijze
1

Plaats een vergiet in een kom, leg er een schone theedoek in en schep de volle yoghurt in de theedoek. Dek af en laat een nacht uitlekken in de koelkast. Meng de volgende dag ¼ tl zout door de uitgelekte yoghurt.

2

Mix de zwarte knoflook samen met de 4 el olijfolie, citroensap, tahini, honing en eventueel peper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa. Zeef het mengsel zodat er geen stukjes knoflook meer in zitten.

3

Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en verwarm de gegrilde aubergine in ongeveer 5 min. Voeg ¾ van de knoflook-tahini mengsel toe, schep goed om en laat iets afkoelen.

4

Giet de labneh in een diep bord en leg de lauwwarme aubergine erop. Giet de rest van de saus er overheen en garneer met koriander. Bak het platbrood af volgens de instructies op de verpakking.

5

Serveer de labneh met gegrilde aubergine met het warme platbrood.

Tip
Geen zwarte knoflook in huis? Vervang deze dan voor 1 teentje gewone knoflook en 1 el oestersaus.

Ingrediënten

Ingrediënten
 250 gr volle yoghurt
 Zout
 ½ bol zwarte knoflook
 6 el olijfolie
 Sap van 1 citroen
 2 el tahini sesampasta
 2 el honing
 Peper
 400 gr Bonduelle gegrilde aubergine
 3 takjes koriander
 1 platbrood

Instructies

Bereidingswijze
1

Plaats een vergiet in een kom, leg er een schone theedoek in en schep de volle yoghurt in de theedoek. Dek af en laat een nacht uitlekken in de koelkast. Meng de volgende dag ¼ tl zout door de uitgelekte yoghurt.

2

Mix de zwarte knoflook samen met de 4 el olijfolie, citroensap, tahini, honing en eventueel peper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa. Zeef het mengsel zodat er geen stukjes knoflook meer in zitten.

3

Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en verwarm de gegrilde aubergine in ongeveer 5 min. Voeg ¾ van de knoflook-tahini mengsel toe, schep goed om en laat iets afkoelen.

4

Giet de labneh in een diep bord en leg de lauwwarme aubergine erop. Giet de rest van de saus er overheen en garneer met koriander. Bak het platbrood af volgens de instructies op de verpakking.

5

Serveer de labneh met gegrilde aubergine met het warme platbrood.

Tip
Geen zwarte knoflook in huis? Vervang deze dan voor 1 teentje gewone knoflook en 1 el oestersaus.

Labneh met gegrilde aubergine

Labneh is een dikke hartige yoghurt, vergelijkbaar met de Hollandse hangop, maar dan op smaak gebracht met zout. Zelf maken? Hang een vergiet in een kom, leg er een schone theedoek in en schep 500 g volle yoghurt in de theedoek. Dek af en laat een nacht uitlekken in de koelkast. Meng de volgende dag ½ tl zout door de uitgelekte yoghurt.

Tip: geen zwarte knoflook in huis? Vervang deze in het recept dan voor 1 teentje gewone knoflook en 1 el oestersaus.

Vind je dit gerecht lekker? Bekijk dan ook het recept van de labneh met Turks brood en gegrilde groente!

Wijntip van Yves

Wijntip van Yves

Hensel “Aufwind” Grauer Burgunder: Labneh geeft de aardse smaak van de aubergine een verfrissende, kruidige lift. Een droge witte wijn met body matcht daar mooi mee, zoals deze Pinot Gris.

Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.