Plaattaart is vergelijkbaar met pizza, flammkuchen of een quiche. Het is eigenlijk de makkelijke variant van deze gerechten. Vaak wordt een plaattaart gemaakt van bladerdeeg. De toppings op een plaattaart kunnen erg variëren, bijvoorbeeld pompoen, brie, zoete aardappel of ui maar ook zoete toppings kan je op een plaattaart doen. Bekijk de plaattaart recepten en doe heerlijke inspiratie op zodat je zelf aan de slag kan!
Plaattaarten zijn lekker en simpel om te maken. Je hoeft alleen het bladerdeeg op een plaat te leggen en te beleggen met ingrediënten naar keuze. Bijvoorbeeld een plaattaart met geitenkaas of brie. Maar ook kan je ze beleggen met zoetigheid zoals fruit. Ook kan je een combinatie maken van zoet en hartig zoals deze geitenkaasplaattaartjes met een compote van rabarber, aardbeien en honing!
Appel is een fruitsoort die eigenlijk wel overal bij kan, zo ook op een plaattaart. Bijvoorbeeld een plaattaart met appel en havermout. Dit is een combinatie die vaak voorkomt. Maar een appelplaattaart is niet de enige lekkere zoete plaattaart. Ook de speculaas plaattaart met peer is erg lekker. De combinatie van zoet en bladerdeeg is verrassend maar is zeker het proberen waard! Ga dus eens voor een plaattaart met appel of zomerfruit om je te laten verrassen!
Zoete aardappel is een veelzijdige groente, het is ook lekker als ingrediënt voor op een plaattaart. Bijvoorbeeld een plaattaart met zoete aardappel en bietjes. Of deze plaattaart met rode biet en pompoen. Je kan dus alle kanten op met een plaattaart en je eigen favoriete toppings kiezen!
Je kan een plaattaart zo gezond of ongezond maken als je wil. Als je je plaattaart belegt met groenten zoals courgette of pompoen krijg je al snel een gezondere variant. Ook een plaattaart met witlof kan erg lekker zijn en is weer eens wat anders dan normaal. Een recept voor een plaattaart met spinazie is deze Catalaanse spinazietaart. Ook een taart van bladerdeeg maar met een twist voor de spinazie.
Als je aan een plaattaart denkt, denk je vaak aan een hartige plaattaart. Maar je kan een plaattaart ook heel goed zoet maken. Dit kan bijvoorbeeld met fruit zoals een appelkruimel plaattaart, maar ook kleine bladerdeeg taartjes met rabarber. Ook kan je kruiden toevoegen aan het deeg zodat het een andere smaak krijgt, bijvoorbeeld speculaas en koekkruiden.
Vanaf de lente kan je verse asperges kopen. Een plaattaart met asperges is dan ook een erg goed idee. Je kan kiezen voor een plaattaart met groene asperges of met witte asperges, beide zijn erg lekker. Mocht je voor witte asperges gaan, is het lekker om ze te combineren met zalm op een plaattaart. Deze plaattaart zalm is een echte aanrader.
Je kunt je plaattaart vegetarisch maken door het alleen te beleggen met groenten. Bijvoorbeeld met bieten en zoete aardappel. Maar ook kan je een simpelere plaattaart maken en die bijvoorbeeld beleggen met brie, ui of rucola. Wil je een vegan plaattaart? Dan kun je ook de ingrediënten zoals kaas en ei weglaten.
Deze Franse plaattaart is heerlijk voor het avondeten. Het bereiden duurt maar 20 minuten. De plaattaart heeft lekkere ingrediënten zoals prei, brie, ui en rucola. Simpel, maar erg lekker!