In samenwerking met:
Frites met stoofvlees
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Frites met stoofvlees

Klassiek frietje stoofvlees gemaakt met runderlappen, bruinbier en winterpeen. Een must om stoofvlees met frites en mayonaise te eten.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept frites met stoofvlees

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
4u 20min
Kookmodus
1
Kruid de runderlappen met Verstegen Mix voor Rundvlees en laat 10 min. marineren in de koelkast.
2
Pel ondertussen de ui en knoflook en hak grof. Snijd de prei in de lengte door de helft en was deze, snijd vervolgens in halveringen van 2 cm dik. Was de winterpeen en snijd deze in blokken van 2 cm.
3
Verwarm een braadpan met de olijfolie op middelhoog vuur en bak de runderlappen bruin. Voeg de groenten toe en bak deze voor 3 min. mee.
4
Blus het geheel af met bruin bier en laat dit op laag vuur 3-4 uur stoven met de deksel op de pan totdat de sukadelappen uit elkaar vallen. Let op dat het niet droog kookt.
5
Verwarm de oven voor op 200C. Verdeel de ribbelfriet over een met bakpapier beklede bakplaat en bak af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de frites met het stoofvlees en de mayonaise.

Waarom voeg je alcohol toe aan stoofvlees?

Stoofvlees is een gerecht dat bestaat uit vlees dat langzaam wordt gegaard in vocht, meestal samen met groenten en kruiden. Het vlees wordt op lage temperatuur bereid gedurende een lange periode, waardoor het mals en vol van smaak wordt. Stoofvlees wordt vaak gemaakt van rundvlees, zoals sukadelappen, riblappen of stooflappen, maar ook andere soorten vlees zoals varkensvlees of wild kunnen worden gebruikt.

Het toevoegen van alcohol aan stoofvlees is een veelvoorkomende praktijk en dient verschillende doelen. Ten eerste kan alcohol de smaak van het gerecht verbeteren. De alcohol helpt bij het extraheren van smaken uit de ingrediënten, waardoor het stoofvlees rijker en complexer wordt. Bovendien kan alcohol bepaalde enzymen in het vlees afbreken, waardoor het malser wordt. Het helpt ook om de natuurlijke sappen van het vlees vast te houden, waardoor het sappiger blijft tijdens het stoven.

Er worden verschillende soorten alcohol gebruikt bij het maken van stoofvlees, zoals rode wijn, bier of sterke drank zoals cognac of whisky. De keuze van de alcohol hangt af van persoonlijke voorkeur en de gewenste smaak. Rode wijn wordt vaak gebruikt in stoofvleesrecepten, omdat het een diepe, volle smaak geeft. Bier kan ook worden gebruikt en voegt zijn eigen karakteristieke smaak toe aan het gerecht.

Wat betreft het eten van frietjes met stoofvlees, dit is een populaire combinatie in België en in delen van Nederland. Het is een klassiek comfortgerecht dat bekendstaat als “friet met stoofvlees” of “friet stoofvlees.” De combinatie van zachte, sappige stukjes vlees in de stoof en de knapperige frietjes vormt een heerlijke maaltijd.

Deze loaded fries Griekse stijl is ook zeker een aanrader! Deze vegetarische gyros is gemaakt van aubergine, de structuur heeft namelijk veel weg van vlees en neemt ontzettend veel smaak op. Of ga voor de zoete aardappelfriet met kikkererwten en witte kaas, dit gerecht staat binnen een handomdraai op tafel!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Gluten
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via