Gegratineerde Pasta Met Ricotta
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gegratineerde pasta met ricotta

Deze heerlijke pasta doet je denken aan een verrukkelijke lasagne door de combinatie van tomatensaus, romige ricotta en een laagje gegratineerde kaas. Toch vervangen we de lasagnebladen voor rigatoni, een pasta met een vorm van langwerpige buisjes. Lekker en ideaal voor een drukke doordeweekse avond, je zet het gerecht namelijk al in 30 minuten op tafel.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept gegratineerde pasta met ricotta

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Breng een grote pan met water aan de kook voor de rigatoni pasta. Halveer de cherrytomaten. Halveer de courgette in de lengte en snijd in plakken. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Pluk de basilicum en hak fijn.
2
Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 min. aan. Voeg de cherrytomaten toe en bak 2 min. mee. Voeg de basilicum, kerstomaten en courgette toe. Laat 10 min. doorkoken op laag vuur.
3
Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C. Kook de rigatoni volgens aanwijzingen op de verpakking. Rasp de Parmezaanse kaas.
4
Meng de rigatoni door de tomatensaus. Verdeel de helft over een ovenschaal. Verdeel de ricotta op de rigatoni. Verdeel de rest van de rigatoni over de ricota, gevolgd door de rest van de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas.
5
Bak de ovenschotel 5 tot 10 min. in de oven, tot de bovenkant goudbruin en gegratineerd is. Meng ondertussen de rucola met de rest van de olijfolie. Serveer de pasta met rucola en de overige Parmezaanse kaas.

De heerlijke, romige smaak van ricotta

Ricotta is een zachte, witte kaas die oorspronkelijk uit het zonnige Italië komt. Het wordt traditioneel gemaakt van de weidemelk (uitsluitend gras of stro koeien) die overblijft na het maken van harde kazen zoals Parmezaanse kaas. De weidemelk, ook wel wei, wordt opnieuw gekookt, waardoor de eiwitten samenklonteren en er ricotta ontstaat. Ricotta is licht en romig van smaak en heeft een textuur die lijkt op die van kwark.

Ricotta is een veelzijdig ingrediënt dat in veel verschillende gerechten kan worden verwerkt. In de Italiaanse keuken wordt ricotta vaak gebruikt in gerechten zoals gnocchi, cannelloni, ravioli en lasagne. Het wordt ook vaak gebruikt in zoete gerechten zoals cheesecake, tiramisu en ricottataart. Zo wordt een zoet gerecht nét wat gezonder!

Naast de Italiaanse keuken wordt ricotta ook in andere keukens gebruikt. In de Griekse keuken wordt het bijvoorbeeld gebruikt in spanakopita, een hartige taart gevuld met spinazie en feta. In de Mexicaanse keuken wordt ricotta vaak gebruikt als vulling voor quesadilla’s en enchiladas.

Ricotta is een gezondere keuze voor bijvoorbeeld mascarpnoe, omdat het weinig vet en veel eiwitten bevat. Het is ook een goede bron van calcium. Kortom, ricotta is een veelzijdige en heerlijke kaas die in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt! Denk ook aan ricotta op toast, bijvoorbeeld in combinatie met guacamole en ei of in combinatie met gerookte zalm en avocado. Zo zie je maar weer dat ricotta niet alleen in hoofdgerechten, maar ook voor de lunch een onmisbaar ingrediënt is!

Nog meer inspiratie voor een overheerlijke pasta? Of je nu een vegetarische, vlees of vis variant wil, het kan allemaal. Bekijk onze pagina van pasta recepten en doe inspiratie op!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via