In samenwerking met:
Hasselback Van Tomaat En Courgette 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Hasselback van tomaat en courgette

Een variant op de traditionele hasselback aardappel? Maak hasselback van tomaat en courgette! Beide groenten zijn perfect geschikt om hasselback van te maken. Wissel af met mozzarella, zodat je een heerlijk gerecht krijgt. Een koolhydraatarme maaltijd waar iedereen van zal smullen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept hasselback van tomaat en courgette

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de tomaten over de breedte in tot 1 cm van de onderkant. Snijd de mozzarella en courgette in plakken van 5 mm dik.
2
Pel en snijd de knoflook fijn. Mix de helft van de knoflook met 4/5 van de takjes basilicum, Parmezaanse kaas en ¾ van de olijfolie fijn met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
3
Vul de tomaten met de mozzarella en courgette. Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de pesto over de tomaten. Plaats 15 min. in de oven.
4
Verhit ondertussen een pan met de overige olijfolie en bak de overige knoflook met de krieltjes in 7 min. goudbruin. Pluk ondertussen de blaadjes van de rest van de basilicum.
5
Verdeel de tomaten en krieltjes over de borden. Garneer met de basilicumblaadjes.

Tip: houd je pesto over? Verdeel deze dan over de tomaten als ze uit de oven komen.

Hasselback op verschillende manieren

Hasselback is een culinaire term die verwijst naar een specifieke bereidingswijze voor aardappelen (of andere groenten) waarbij ze in dunne plakjes worden gesneden, maar niet helemaal doorgesneden, zodat ze aan de onderkant nog aan elkaar blijven zitten. Het resultaat is een aardappel met een waaierachtig uiterlijk. De naam ‘Hasselback’ komt oorspronkelijk van het restaurant Hasselbacken in Stockholm, Zweden, waar deze bereidingswijze voor het eerst populair werd.

Hoewel Hasselback-aardappelen het meest bekend zijn, kun je de Hasselback-techniek ook toepassen op andere groenten zoals pompoenen of zoete aardappelen. Of natuurlijk courgette en tomaat zoals in dit recept van DekaMarkt. Het idee is om de groenten in plakjes te snijden, maar niet helemaal door te snijden, zodat ze bij het bakken openvouwen.

Hasselback-bereidingen kunnen op verschillende manieren worden gevarieerd door het toevoegen van verschillende smaakmakers en toppings. Enkele ideeën voor Hasselback-gerechten zijn:

  1. Hasselback-aardappelen: traditioneel worden Hasselback-aardappelen op smaak gebracht met boter, knoflook en kruiden zoals tijm of rozemarijn. Ze kunnen worden besprenkeld met kaas en in de oven gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  2. Hasselback courgettes: courgettes kunnen worden ingesneden en gevuld met bijvoorbeeld tomaten, mozzarella en basilicum, waarna ze worden geroosterd.
  3. Hasselback zoete aardappelen: zoete aardappelen kunnen worden ingesneden en bestrooid met kaneel, bruine suiker en boter voordat ze worden geroosterd tot ze zacht zijn.

De Hasselback-techniek biedt een mooie presentatie en een knapperige textuur aan groenten, waardoor ze een populaire en creatieve keuze zijn in de keuken.

Pesto als smaakmaker

Ben jij ook zo dol op pesto? Ontdek dan de mogelijkheden voor het gebruik van deze smaakmaker. Met de verschillende varianten kun je eindeloos blijven variëren met smaken en ingrediënten. Ontdek bijvoorbeeld de pasta pesto met gebakken feta en broccoli.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via