Klassieke Crème Brûlee 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Klassieke crème brûlée

Dit klassieke Franse dessert met een lekker krokant suikerlaagje is één van de toetjes die je op elke menukaart tegenkomt. Dat begrijpen wij helemaal, want het is onwijs lekker! Volg alle stappen rustig en succes gegarandeerd!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept klassieke crème brûlée

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
4u 15min
Totale tijd
4u 35min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 120°C boven- en onderwarmte. Doe de slagroom samen met het vanille-extract en ½ van de kristalsuiker in een steelpan en verwarm op laag vuur totdat het begint te koken.
2
Klop ondertussen de eidooiers met de overige kristalsuiker los. Giet de kokende room bij het eidooiermengsel terwijl je blijft kloppen met een garde en meng goed door elkaar.
3
Verdeel het mengsel over de crème brûlée bakjes en zet ze in de braadslede of ovenschaal. Vul de braadslede met kokend water tot halverwege de schaaltjes. Schuif voor 30 min. in de oven totdat de custard stevig is. Verwijder de schaaltjes uit het waterbad en laat ze 45 min. afkoelen op het aanrecht. Zet ze daarna 3 uur in de koelkast om op te stijven.
4
Bestrooi de schaaltjes net voor het serveren met de rietsuiker en brand de suiker met een gasbrander tot een mooi goudbruin laagje. Serveer direct.

Waar komt crème brûlée vandaan en wat is het?

Crème brûlée vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar het voor het eerst gevonden werd in een kookboek uit de 17e eeuw. Het dessert bestaat uit een romige custardbasis bedekt met een gekarameliseerde suikerlaag, geïnspireerd door vergelijkbare gerechten uit Engeland en Spanje. Zo hebben ze in Spanje deze heerlijke Crema Catalana.

Deze klassieke crème brûlée is altijd een goed idee om te maken als afsluiter van een uitgebreid diner. Met maar een handjevol aan ingrediënten kan je dit heerlijke dessert al maken. Het kost alleen wat wachttijd, maar geloof ons: dit is het meer dan waard! Wil je juist een keer een twist geven aan een crème brûlée? Geen probleem, we hebben een aantal verrassende recepten voor je klaarstaan! Denk bijvoorbeeld aan deze speculoos crème brûlée. Dit recept lijkt op de klassieker, maar we voegen er speculoos pasta crunchy aan toe. Het resultaat? Een goddelijk dessert waar je u tegen zegt!

Dol op gebak? Ga dan aan de slag met deze crème brûlée cupcakes! Het klassieke Franse dessert verwerken we in een luchtige cupcake. De bovenkant van de cupcake top je af met banketbakkersroom, wat je weer dipt in rietsuiker en daarna afbrandt zodat er een lekkere krokant gekarameliseerde laag ontstaat. Dit wil je proberen! Ook lekker om te maken: crème brûlée taart. Dit dessert heeft een mooi contrast tussen de romige, zachte binnenkant en het knapperige gekarameliseerde suikerlaagje bovenop. Deze taart deel je gemakkelijk met vrienden of familie na een gezellig diner of kan je serveren bij de koffie en thee.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via