In samenwerking met:
Krieltjesstamp met andijvie en chipolataworstjes 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Krieltjesstamp met andijvie en chipolataworstjes

Stamppotten in de zomer? Maar natuurlijk kan dat! Stamppot met rauwe andijvie is een stamppot die gemakkelijk kan op een warme dag in de zomermaanden. De andijvie kook je niet, waardoor de stamppot lekker fris blijft én een crispy touch heeft. Maak het gerecht compleet met chipolataworstjes en eet smakelijk!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept krieltjesstamp met andijvie en chipolataworstjes

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Was de krieltjes. Plaats in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook in 10 min. gaar en giet af.
2
Rasp ondertussen de schil van de helft van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers de vrucht uit. Halveer de rest van de citroen.
3
Verhit een pan met de olijfolie op middelhoog vuur en bak de chipolataworstjes met de citroenhelften 6 min.
4
Stamp de krieltjes met de grove mosterd, andijvie en het citroenrasp en sap tot puree. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel het bakvet van de worstjes toe voor een extra smeuïge stamp.
5
Verhit een droge pan en rooster het amandelschaafsel goudbruin.
6
Verdeel de krieltjesstamp samen met de chipolataworstjes over de borden. Garneer met het amandelschaafsel en de gebakken citroen.

Weetjes over andijvie

Andijvie, een knapperige groente met een licht bittere smaak, is een veelzijdige en voedzame keuze voor elk seizoen. Hoewel het het hele jaar door verkrijgbaar is, is het hoofdseizoen van andijvie in Nederland van juli tot en met november. In deze maanden kun je genieten van verse en smaakvolle andijvie rechtstreeks van het land.

Er zijn talloze manieren om andijvie te bereiden. Een populaire keuze is om het te stoven. Je kunt de bladeren grof snijden en ze samen met wat uien en knoflook bakken in een beetje boter of olie. Voeg vervolgens een scheutje water of bouillon toe en laat het geheel sudderen tot de andijvie zacht is. Breng op smaak met peper, zout en een vleugje nootmuskaat voor extra smaak.

Andijvie is ook een heerlijke toevoeging aan salades. Combineer het met andere groenten zoals tomaten, komkommers en paprika, en voeg een smakelijke dressing toe. Andijviebladeren kunnen ook worden gebruikt als vervanging voor tortilla’s in wraps, waarbij ze gevuld worden met bijvoorbeeld kip, tonijn of hummus. Of verwerk het in een lekkere pasta en roerbak de andijvie!

Een klassiek gerecht waar andijvie vaak in wordt gebruikt, is stamppot. Meng gestoofde andijvie met gestampte aardappelen en voeg een snufje peper, zout en een klontje boter toe. Serveer het met een sappige rookworst en je hebt een heerlijke en stevige maaltijd. Of meng de andijvie er rauw doorheen zoals in dit recept van DekaMarkt .

Kortom, of het nu zomer of herfst is, andijvie is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid. Het voegt smaak en textuur toe aan salades, stamppotten en andere gerechten, waardoor het een geliefd ingrediënt is in de Nederlandse keuken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via