Lekkerbekje Met Doperwten En Worteltjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Lekkerbekje met doperwten en worteltjes

Vroeger werden lekkerbekjes bijna altijd gemaakt van kabeljauw of wijting. Door overbevissing is deze vis te duur geworden voor lekkerbekjes. Tegenwoordig worden lekkerbekjes gemaakt van wat goedkopere vissoorten. Denk aan pollak, schelvis of koolvis. Maar de échte lekkerbekjes van kabeljauwfilet blijven toch wel het allerlekkerst!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept lekkerbekje met doperwten en worteltjes

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Dep de kabeljauwfilets goed droog met keukenpapier. Verdeel de helft van de viskruiden over de vis en laat ongeveer 15 min. intrekken.
2
Breng een kleine pan water aan de kook. Verhit de grillpan op middelhoog vuur. Verwarm de frituur voor tot 180°C. Meng 5/6 van de bloem, ei, volle melk en de rest van de viskruiden tot een stevig, lopend beslag.
3
Bereid de ovenfriet volgens aanwijzingen op de verpakking. Schil de bospeen en halveer. Snijd de helft van de citroen in partjes. Pers het sap uit de rest van de citroen. Pluk de peterselie en hak grof.
4
Kook de doperwten in 3 tot 4 min. beetgaar. Gril ondertussen de gesneden bospeen 3 tot 5 min. aan op de snijkant. Plaats de laatste 5 min. bij de ovenfriet in de oven.
5
Verdeel de overige bloem op een plat bord. Haal de kabeljauwfilets door de bloem, schud overtollig bloem eraf. Haal de filets door het beslag en laat voorzichtig in de hete frituurolie zakken. Bak de lekkerbekjes in 5 tot 6 min. goudbruin en krokant.
6
Giet de doperwten af en pureer grof met een vork. Voeg de crème fraîche en een theelepel citroensap toe en roer goed door.
7
Serveer de lekkerbekjes met de doperwtenpuree, worteltjes, ovenfrietjes en een partje citroen. Maak het geheel af met de gehakte peterselie.

Alles over lekkerbekjes

Een lekkerbekje is een populaire vissoort die vaak in Nederland wordt gegeten. Het is een gefrituurde witvis die oorspronkelijk uit Engeland komt. Het wordt vaak gemaakt van kabeljauw, maar kan ook worden gemaakt van andere witvissoorten, zoals wijting of schelvis.

Het lekkerbekje is een vis die over het algemeen erg mals en sappig is vanwege de manier waarop het wordt bereid: het wordt namelijk gepaneerd en vervolgens gefrituurd in olie. Hierdoor krijgt het een knapperige korst aan de buitenkant en blijft het zacht en sappig vanbinnen. Het resultaat? Verrukkelijk!

Een lekkerbekje is een veelzijdige vis die op verschillende manieren kan worden gegeten. Zo is een lekkerbekje heerlijk als snack of als onderdeel van een maaltijd, bijvoorbeeld met patat en een frisse salade. Probeer het bijvoorbeeld eens met witlof en kerriesaus. Lekker met gebakken krieltjes en een zelfgemaakte saus. De knapperige witlof en zoete appel en sinaasappel zorgen weer voor een frisse touch aan het gerecht. Ook kunnen ze worden gebruikt in een sandwich of als basis voor een visburger.

Al met al is het lekkerbekje een heerlijke vis die populair is in Nederland en die op veel verschillende manieren kan worden gegeten. Of je nu een snelle snack wil of een uitgebreide maaltijd, het lekkerbekje is een goede keuze.

Wist je dat… De wortel vroeger niet oranje was?

Wortels, en ook bospenen, zijn niet altijd oranje geweest! Vroeger waren wortels namelijk vaak paars, geel of zelfs wit. De oranje wortel is ontstaan door het jarenlang kruisen van wortelrassen en cultiveren door, hoe kan het ook anders, de Nederlanders! Nu zie je bijna geen andere kleuren wortels meer.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Vis
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via