Zin in een makkelijk, maar smaakvol gerecht? Probeer dan zeker eens deze salade met gemarineerde shiitake, frisse mango, gerookte kipfiletreepjes en edamame boontjes. Top het geheel af met nori-snippers, chilivlokken en een zelfgemaakte dressing.
Waar de kastanjechampignon, oesterzwam en portobello al jaren bekend zijn in Nederland, is de shiitake bezig met een opmars. Deze paddenstoel wordt met name in recepten uit de Aziatische keuken veel gebruikt. Ze zijn qua formaat iets kleiner dan de champignon, zijn vrij plat met een dun steeltje en hebben een licht tot donkerbruine kleur. De shiitake groeit van nature aan de pasaniaboom en is hier dan ook naar vernoemd. Zo betekent ‘shii’ in het Japans pasaniaboom, en ‘take’ paddenstoel! Tegenwoordig worden shiitakes gekweekt op boomstammen en kan je het gemakkelijk kopen in diverse supermarkten en bij groenteboeren.
Met shiitake kan je alle kanten op. Zo kan je het verwerken in een soep recept als ramen of toevoegen aan noedels zoals deze noedelsoep met sesam kip, ei en paksoi, maar je kan het ook verwerken in een romig risotto recept. Denk aan deze spelt risotto met diverse paddenstoelen als shiitake en oesterzwammen, een heerlijk vegan recept met lekker veel groenten. Liever een pasta recept? Ook dan kan je shiitake toevoegen als ingrediënt! Zo combineren we de Italiaanse keuken met de Aziatische in deze miso spaghetti met shiitake.
Shiitake heeft een sterke geur en qua smaak is het nootachtig en zelfs een beetje kruidig, met veel aardse umaminoten. Shiitake wordt vaak gebruikt als vleesvervanger voor vegetarische recepten, omdat het een vlezige textuur heeft. Wil je bijvoorbeeld je eigen vegetarische burger maken? Dan is shiitake een hele goede toevoeging op de burger voor de smaak! Zo maken we deze bietenburger af met gebakken shiitake, gemengde sla en een zelfgemaakte salse verde.
Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment