Vegan Mac & Cheese Uit De Oven 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan
Vrij van vis

Vegan mac & cheese uit de oven

Deze vegan mac & cheese uit de oven is niet alleen heel erg lekker, hij is ook nog eens een stuk gezonder dan de ‘normale’. Bomvol groenten en lekker romig! We maken de saus namelijk van zoete aardappel, mosterd, paprikapoeder, kookroom en amandelmelk én we voegen erwten toe aan de mac & cheese.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept vegan mac & cheese uit de oven

Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
30 min
1
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en vet een ovenschaal in met de olijfolie. Breng een pan met water aan de kook. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste minuut de erwten toe en kook 1 min. mee. Doe de macaroni en erwten na het afgieten terug in de kookpan.
2
Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook de zoete aardappelblokjes in 10 min. gaar en giet af.
3
Voeg de zoete aardappel samen met de mosterd, het paprikapoeder, de plantaardige kookroom, amandelmelk en wat peper en zout toe in de blender en blend tot een gladde saus.
4
Giet de saus bij de macaroni en erwten in de pan en roer door. Breng het geheel op smaak met peper en zout en schep over in de ovenschaal. Top af met het broodkruim en wat peper en schuif voor 15 min. in de oven.
5
Hak de peterselie grof. Garneer de vegan mac & cheese met de peterselie.

Wat is mac & cheese?

Mac & cheese, afgeleid van ‘macaroni and cheese’, is een populaire comfortfoodklassieker. Het smaakvolle vegetarische gerecht bestaat uit gekookte macaronipasta vermengd met een romige kaassaus. Vaak gemaakt met cheddar of andere smeltbare kazen, krijgt het zijn kenmerkende smaak en textuur. Mac & cheese kan ook worden aangepast met toevoegingen zoals broodkruimels of groenten, of voor vleesliefhebbers ham. Op die manier kan je er iedere keer een eigen draai aan geven en ontdekken wat jij het lekkerst vindt.

Waar komt mac & cheese vandaan?

Macaroni and cheese, of mac & cheese, vindt zijn oorsprong in de Italiaanse keuken, waar pasta en kaas al eeuwenlang werden gecombineerd. De moderne versie zoals bekend in de Verenigde Staten heeft echter invloeden vanuit het Verenigd Koninkrijk. In de 18e eeuw verscheen een recept voor macaroni and cheese in het kookboek ‘The Experienced English Housekeeper’ van Elizabeth Raffald. President Thomas Jefferson wordt vaak toegeschreven aan het populair maken van het gerecht in de VS, nadat hij macaroni ontdekte tijdens zijn reizen naar Italië en een variant ervan introduceerde in Amerika. Tegenwoordig is mac & cheese een geliefd en iconisch comfortfood, vaak bestaande uit elleboogmacaroni vermengd met een romige kaassaus.

Meer mac & cheese recepten

Naast deze ovenschotel mac & cheese met zoete aardappel, kan je met recepten voor mac & cheese eindeloos blijven afwisselen. Deze krokante mac & cheese uit de oven maak je met onder andere hamblokjes en bloemkool. Of ga voor deze mac & cheese met oude kaas en cheddar. Serveer er een lekkere salade bij voor de vitamientjes en de maaltijd is compleet!

De lekkerste pasta recepten

Een pasta is de ideale maaltijd voor wanneer je op zoek bent naar makkelijke en snelle recepten. Je kunt eindeloos blijven variëren met verschillende smaken en ingrediënten. Van klassieke pasta pesto tot heerlijke lasagne recepten. Laat je inspireren door de lekkerste pasta recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Gluten
  • Ei
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?