Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste recepten en tips in je inbox.

Huisgemaakte satésaus

satésaus

Satésaus, wij houden ervan! Vooral wanneer je deze zelf maakt. Moeilijk? Nee hoor, en ook met de ingrediënten valt genoeg te variëren. Al moet je natuurlijk wel van pinda’s houden.  😉

Streetfood specialist Alex leerde je in een online workshop een heerlijke huisgemaakte satésaus maken. Check de workshop op onze Instagram.

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Voorbereiding15 minutenKooktijd45 minutenTotale Tijd1 uur

Ingrediënten
 200 ml water
 200 ml kokosmelk
 4 ml tamarindepasta
 40 ml ketjap (zoet)
 4 gr gula djawa (of suiker)
 300 gr pindakaas
 20 gr ongezouten pinda's
 2 teentjes knoflook
 4 blaadjes djeruk purut
 2 sjalotjes
 20 gr gember
 5 gr korianderzaad
 5 gr komijn
 50 ml olie (zonnebloem, soja of arachide)
Keukenbenodigdheden
 Pan
 Koekenpan
 Keukenmachine
 Weckpot

Bereidingswijze
1

Maak een bouillon door het water, kokosmelk, tamarinde, ketjap, gula djawa of suiker en djeruk purut op het vuur te zetten. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit en laat dan +/- 30 min. trekken.

2

Maak de knoflook, gember en sjalotten schoon. Snijd de sjalotten in grove stukken.

3

Zet een koekenpan op het vuur. Als de pan heet is voeg je de komijn en het korianderzaad toe. Bak ca. 10 seconden aan in de hete pan. Voeg de olie toe. Voeg hierna de knoflook, sjalotten en gember toe en verhit deze tot de sjalot glazig is.

4

Draai ondertussen de pinda’s fijn in een keukenmachine en zet weg als ze klaar zijn.

5

Draai nu de sjalotten, gember en knoflook tot een gladde puree in een keukenmachine met een beetje kokosbouillon. Voeg de puree bij het bouillon. Voeg de pindakaas toe en roer op laag vuur met een garde glad.

6

Voeg de pinda’s toe en laat de saus nog even al roerend indikken op laag vuur. De pinda’s maken de saus iets dikker.

Je kan eventueel naar eigen smaak nog extra sambal en/of ketjap toevoegen.

Ingrediënten

Ingrediënten
 200 ml water
 200 ml kokosmelk
 4 ml tamarindepasta
 40 ml ketjap (zoet)
 4 gr gula djawa (of suiker)
 300 gr pindakaas
 20 gr ongezouten pinda's
 2 teentjes knoflook
 4 blaadjes djeruk purut
 2 sjalotjes
 20 gr gember
 5 gr korianderzaad
 5 gr komijn
 50 ml olie (zonnebloem, soja of arachide)
Keukenbenodigdheden
 Pan
 Koekenpan
 Keukenmachine
 Weckpot

Instructies

Bereidingswijze
1

Maak een bouillon door het water, kokosmelk, tamarinde, ketjap, gula djawa of suiker en djeruk purut op het vuur te zetten. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit en laat dan +/- 30 min. trekken.

2

Maak de knoflook, gember en sjalotten schoon. Snijd de sjalotten in grove stukken.

3

Zet een koekenpan op het vuur. Als de pan heet is voeg je de komijn en het korianderzaad toe. Bak ca. 10 seconden aan in de hete pan. Voeg de olie toe. Voeg hierna de knoflook, sjalotten en gember toe en verhit deze tot de sjalot glazig is.

4

Draai ondertussen de pinda’s fijn in een keukenmachine en zet weg als ze klaar zijn.

5

Draai nu de sjalotten, gember en knoflook tot een gladde puree in een keukenmachine met een beetje kokosbouillon. Voeg de puree bij het bouillon. Voeg de pindakaas toe en roer op laag vuur met een garde glad.

6

Voeg de pinda’s toe en laat de saus nog even al roerend indikken op laag vuur. De pinda’s maken de saus iets dikker.

Je kan eventueel naar eigen smaak nog extra sambal en/of ketjap toevoegen.

Huisgemaakte satésaus

Sommige producten kun je zo kopen in de supermarkt, maar zijn nóg lekkerder als je ze zelf maakt. Zo ook onze huisgemaakte sambal, check het recept hier!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.