Een lekkere snert is altijd een goed idee! In dit recept vervangen we de rookworst en spekjes voor krokant gebakken halloumi. Zo krijgt een traditionele erwtensoep een verrukkelijke, vegetarische twist. Bak er geroosterd brood bij en je hebt een goedgevulde maaltijdsoep.
De oorsprong van erwtensoep, ook wel bekend als snert, gaat terug tot de middeleeuwen, toen het vooral werd gegeten door de lagere klassen omdat het goedkoop was en lang houdbaar. Het werd gezien als een voedzame maaltijd die de wintermaanden kon doorstaan. Tegenwoordig is het een geliefd gerecht bij veel Nederlanders en wordt het beschouwd als een symbool van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden is een erwtensoep populair. Het is een dikke soep met een basis van gedroogde spliterwten, groenten en kruiden. Vaak wordt er nog vlees toegevoegd als rookworst en spekjes. Traditioneel wordt het geserveerd met roggebrood en katenspek.
Erwtensoep is vooral geschikt voor de wintermaanden omdat het een stevige, warme maaltijd is die goed vult en energie geeft. De ingrediënten zijn ook typisch voor de winter, met wortels, knolselderij, ui en prei als belangrijke groenten. Het vlees, meestal spek, hamschijf of rookworst, zorgt voor extra smaak en vulling. Kortom, erwtensoep is een hartverwarmende en voedzame maaltijd die perfect past bij de Nederlandse winter.
Ons maak je hartstikke blij met een goede erwtensoep. Vegetarisch zoals in dit recept van DekaMarkt, of met vlees zoals in de Hollandse erwtensoep. Deze heerlijke soep serveren we met roggebrood en katenspek en wordt gevuld met rookworst en ontbijtspek. Heb je geen tijd om uren in de keuken te staan? Probeer dan eens erwtensoep met rookworst uit de slowcooker. Erwtensoep moet altijd een aantal uur pruttelen, zodat deze lekker dik wordt. Met de slowcooker maak je het jezelf makkelijk. Gooi alles in de pan, zet de slowcooker aan en na een paar uur staat er een lekkere soep voor je klaar.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment