In samenwerking met:
Erwtensoep Met Uitgebakken Halloumi 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Erwtensoep met krokant gebakken halloumi

Een lekkere snert is altijd een goed idee! In dit recept vervangen we de rookworst en spekjes voor krokant gebakken halloumi. Zo krijgt een traditionele erwtensoep een verrukkelijke, vegetarische twist. Bak er geroosterd brood bij en je hebt een goedgevulde maaltijdsoep.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept erwtensoep met krokant gebakken halloumi

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Schil de knolselderij en wortel en snijd deze in blokken van 2 cm.
2
Spoel de spliterwten twee keer onder koud water. Zet de spliterwten, knolselderij, wortel en laurierbladeren in een pan tot 4 cm boven de groenten onder water en breng aan de kook. Kook in 30 min. gaar, verwijder de laurierbladeren en pureer de soep met de staafmixer.
3
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel ondertussen de sneden brood over een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel hier 2/3 van de olijfolie over. Rooster het brood in de oven 6 min. tot het goudbruin en krokant is.
4
Snijd de halloumi in blokken van 1 cm. Verhit een pan met de resterende olijfolie en bak de halloumi in 7 min. goudbruin en krokant.
5
Hak de peterselie grof. Verdeel de erwtensoep over de kommen en garneer met de krokant gebakken halloumi, peterselie en geroosterd brood.

Oorsprong van de erwtensoep

De oorsprong van erwtensoep, ook wel bekend als snert, gaat terug tot de middeleeuwen, toen het vooral werd gegeten door de lagere klassen omdat het goedkoop was en lang houdbaar. Het werd gezien als een voedzame maaltijd die de wintermaanden kon doorstaan. Tegenwoordig is het een geliefd gerecht bij veel Nederlanders en wordt het beschouwd als een symbool van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden is een erwtensoep populair. Het is een dikke soep met een basis van gedroogde spliterwten, groenten en kruiden. Vaak wordt er nog vlees toegevoegd als rookworst en spekjes. Traditioneel wordt het geserveerd met roggebrood en katenspek.

Erwtensoep is vooral geschikt voor de wintermaanden omdat het een stevige, warme maaltijd is die goed vult en energie geeft. De ingrediënten zijn ook typisch voor de winter, met wortels, knolselderij, ui en prei als belangrijke groenten. Het vlees, meestal spek, hamschijf of rookworst, zorgt voor extra smaak en vulling. Kortom, erwtensoep is een hartverwarmende en voedzame maaltijd die perfect past bij de Nederlandse winter.

Nog meer erwtensoeprecepten

Ons maak je hartstikke blij met een goede erwtensoep. Vegetarisch zoals in dit recept van DekaMarkt, of met vlees zoals in de Hollandse erwtensoep. Deze heerlijke soep serveren we met roggebrood en katenspek en wordt gevuld met rookworst en ontbijtspek. Heb je geen tijd om uren in de keuken te staan? Probeer dan eens erwtensoep met rookworst uit de slowcooker. Erwtensoep moet altijd een aantal uur pruttelen, zodat deze lekker dik wordt. Met de slowcooker maak je het jezelf makkelijk. Gooi alles in de pan, zet de slowcooker aan en na een paar uur staat er een lekkere soep voor je klaar.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?