In samenwerking met:
Goulash met aardappelpuree
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Goulash met aardappelpuree

Goulash vindt zijn oorsprong in Hongarije, waar het een traditioneel gerecht is dat teruggaat tot de 9e eeuw. Het bestaat uit gestoofd vlees (vaak rundvlees) met paprika en andere kruiden en is kenmerkend voor de Hongaarse keuken. Je maakt het heel eenvoudig zelf en het smaakt heerlijk met een fluweelzachte aardappelpuree.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept goulash met aardappelpuree

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 15min
Kookmodus
1
Pel en snipper de ui en snijd de runderlappen in blokjes van 3 bij 3 cm. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Verhit ⅔ van de boter in een pan en fruit de ui. Voeg de runderblokjes samen met wat peper en zout toe en bak rondom aan. Voeg de paprika toe en bak 2 min. mee.
2
Voeg de tomatenpuree samen met de gezeefde tomaten, runderbouillon, het laurierblaadje, gerookte paprikapoeder en wat peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat 2 uur stoven.
3
Voeg al roerend met een garde de inhoud van het zakje aardappelpuree toe aan het kokende water. Roer tot het goed gemengd is.
4
Hak de peterselie grof. Verwijder het laurierblad uit de goulash. Serveer de goulash met de aardappelpuree en garneer met de peterselie en wat peper.

Wat is goulash?

Goulash is een populair en stevig gerecht dat oorspronkelijk uit Hongarije komt, maar het is ook populair geworden in veel andere Midden-Europese landen. Het is in wezen een stoofpot gemaakt van vlees (meestal rundvlees of varkensvlees) dat langzaam wordt gekookt met verschillende groenten, kruiden en specerijen.

De belangrijkste ingrediënten in goulash zijn meestal vlees, uien, paprika(poeder) en tomaten, wat het gerecht zijn kenmerkende rode kleur en rijke smaak geeft. Het wordt vaak geserveerd met rijst, pasta of brood.

Hoe is goulash ontstaan?

Goulash heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. Het gerecht is ontstaan onder invloed van verschillende culturen en culinaire tradities. De oorspronkelijke vorm van goulash, bekend als ‘gulyás’ in het Hongaars, was een eenvoudige maaltijd die door herders werd bereid tijdens hun tochten met het vee op de uitgestrekte Hongaarse vlakten. Ze kookten een stoofpot van mager rundvlees met ui en paprika, wat ingrediënten die gemakkelijk mee te nemen waren tijdens hun reizen.

Met de tijd werden er meer ingrediënten toegevoegd aan het basisrecept, zoals aardappelen, wortelen en andere groenten. Ook de toevoeging van paprika werd belangrijker en karakteristiek voor het gerecht.

Na verloop van tijd werd goulash niet alleen populair onder herders, maar verspreidde het zich over heel Hongarije en werd het een favoriet gerecht in de Hongaarse keuken. Later, tijdens de 19e en 20e eeuw, verspreidde het gerecht zich naar andere delen van Europa en werd het aangepast aan lokale smaken en ingrediënten. Tegenwoordig is goulash een geliefd stoofgerecht in vele landen en wordt het op verschillende manieren bereid, afhankelijk van de lokale culinaire tradities.

Wil je naast goulash meer gerechten voor stoofpotjes ontdekken? Bekijk alle stoofpotjes op Eatertainment en ga zelf aan de slag!

Meer goulash recepten

Goulash is een perfect gerecht voor tijdens de herfst- en wintermaanden! Ben je er helemaal verzot op? Probeer dan ook eens deze goulash uit de slowcooker, één van de heerlijke slowcooker recepten. Ideaal, want het suddert lekker lang terwijl je er niet naar om hoeft te kijken! Of wat dacht je van deze kip goulash met champignons? Gegarandeerd genieten!

De lekkerste recepten

Zoek jij meer variatie in je weekmenu? Op de pagina met de lekkerste recepten vind je recepten voor een gevarieerd menu. Van vegetarische recepten tot recepten voor op de BBQ.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via