In samenwerking met:
Hertenbiefstuk met paddenstoelensaus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
50 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hertenbiefstuk met paddenstoelensaus

Uitpakken doen wij maar al te graag voor het kerstdiner. Zo is een stukje wild ontzettend lekker en straalt het nét wat meer luxe uit dan een normaal stukje biefstuk. In dit recept kiezen we voor hertenbiefstuk met een zelfgemaakte paddenstoelensaus. Smaakvol, niet te moeilijk en je maakt gegarandeerd indruk!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept hertenbiefstuk met paddenstoelensaus

Kookmodus
Bereidingstijd
50 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Bestrooi de hertenbiefstuk rondom met zout. Snijd de shiitake en kastanjechampignons in plakken. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken van 3 cm.
2
Verwarm de oven voor op 200 °C. Spreid de bimi uit over een met bakpapier beklede bakplaat, meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de bimi 15 min. in de oven.
3
Zet de aardappelen in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 15 min. gaar. Giet af. Voeg de helft van de slagroom toe en stamp met een pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
4
Verhit in een grote koekenpan de roomboter op hoog vuur. Bak de hertenbiefstukken 3 min. per kant. Verpak de hertenbiefstukken daarna in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten.
5
Bak in de koekenpan met het achtergebleven bakvet de shiitake en kastanjechampignons 5 min. Voeg de overige slagroom en de runderbouillon toe en laat op hoog vuur 5-7 min. inkoken. Breng de saus op smaak met peper en zout.
6
Verdeel de aardappelpuree, geroosterde bimi en hertenbiefstuk over de borden. Serveer met de paddenstoelensaus.

Een lekker stuk biefstuk

Biefstuk is een culinair genot dat in verschillende varianten komt, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en textuur. Onder de populaire soorten biefstuk vinden we rundvlees en hertenbiefstuk, die beide geliefd zijn onder fijnproevers vanwege hun distinctieve eigenschappen.

Runderbiefstuk, verkregen van runderen, is wellicht de meest bekende en geconsumeerde biefstukvariant. Binnen rundvlees zijn er verschillende snitten, zoals de malse ossenhaas, de sappige ribeye en de smaakvolle entrecote. Elke snit heeft zijn eigen kenmerken. De ossenhaas staat bekend om zijn zachtheid en subtiele smaak, terwijl de ribeye juist uitblinkt in marmering, wat zorgt voor een rijke smaak. De entrecote, gesneden uit de dunne lende, combineert malsheid met een robuuste smaak.

Hertenbiefstuk, daarentegen, biedt een alternatieve smaakervaring. Het vlees van herten is doorgaans magerder dan rundvlees, wat resulteert in een stevigere textuur. De smaak van hertenbiefstuk is vaak complexer en intenser dan die van rundvlees, met een licht wildachtig aroma. Het vlees is rijk aan smaak en kan variëren afhankelijk van het dieet van het hert en de manier waarop het is bereid. Je kan het serveren met verschillende sauzen, zoals een paddenstoelensaus of een rode wijnsaus.

Bereidingsmethoden spelen ook een cruciale rol bij het benutten van de smaak van biefstuk. Of het nu gaat om een klassieke grill, een sappige braadpan, of zelfs een zorgvuldig uitgevoerde sous-vide bereiding, elke techniek heeft invloed op de smaak, textuur en sappigheid van de biefstuk. Of je nu kiest voor het verfijnde van een runderbiefstuk of kiest voor de intense smaak van hertenbiefstuk, een stukje biefstuk is altijd lekker voor bij de avondmaaltijd!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via