Kip uit de oven met za’atar
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kip uit de oven met za’atar

Regelmatig worden kruiden als ras el hanout en garam masala gebruikt in gerechten, maar er zijn ook een aantal smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Harstikke zonde natuurlijk, want dit soort kruidenmengsels zijn juist de producten die je gerecht nét dat beetje extra geven. Zoals za’atar, een kruidenmix uit het Midden-Oosten. Je kunt er van alles mee bereiden, zoals dit recept voor een fantastisch stukje malse kip uit de oven!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kip uit de oven met za’atar

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kipfilets in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel beide kanten met de helft van de olijfolie en de helft van de za’atar. Masseer de kruiden goed in met je handen. Verdeel de aardappelpartjes en wortelen om de kip heen en besprenkel met de overige olijfolie en wat peper en zout. Schuif de bakplaat voor 25 min. in de oven.
2
Pel en pers ondertussen de knoflook uit. Hak de helft van de munt fijn. Pers het sap uit de citroen. Mix de knoflook, munt, citroensap, yoghurt, overige za’atar en peper en zout tot een yoghurtsaus.
3
Serveer de kip, aardappeltjes en wortelen met de yoghurtsaus en garneer met de overige blaadjes munt.

Wat is za’atar?

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen: za’atar! Maar wat is dat eigenlijk? Za’atar is een populaire kruidenmix uit het Midden-Oosten, evenals de naam van het kruid waaruit de mix voornamelijk bestaat. Het wordt veel gebruikt in de keukens van Libanon, Syrië, Jordanië, Israël, Palestina en andere landen in de regio. Za’atar staat bekend om haar unieke en aromatische smaak, waardoor het een veelzijdige en geliefde smaakmaker is.

Het kruidenmengsel za’atar bestaat doorgaans uit vier hoofdingrediënten: gedroogde tijm, geroosterde sesamzaadjes, sumak en zout. De combinatie van deze ingrediënten resulteert in een unieke smaak die zowel hartig als licht zurig is. Za’atar wordt vaak in droge vorm verkocht, maar het kan ook worden gemengd met olijfolie om een pasta te creëren die als dip of smaakmaker kan dienen.

In de Arabische wereld en delen van het Midden-Oosten is za’atar een onmisbaar onderdeel van de keuken. Het wordt gebruikt als smaakmaker voor brood, zoals bijvoorbeeld manousheh, een populair Libanees platbrood dat wordt bestrooid met za’atar en olijfolie en vervolgens wordt gebakken. Het is ook een essentieel ingrediënt in het Israëlische gerecht za’atar chicken, waarbij kip wordt gemarineerd in een mengsel van za’atar, citroen en olijfolie.

Meer recepten met za’atar

Naast deze malse kip kun je za’atar ook verwerken in een gevulde courgette, waar je de courgettes insmeert met olijfolie én za’atar kruiden. Serveer het met een frisse couscoussalade van granaatappel- en pijnboompitten, rode paprika, bosui en het vruchtvlees van de courgette en je hebt een heerlijke maaltijd. Of verwerk de kruiden in deze borrelplank met Mediterrane mezze! Een keer iets anders dan kaas en worst.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via