Kniepertjes Met Champagnemousse
Niveau
Gevorderd
Tijd
45 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Kniepertjes met champagnemousse

Sluit het jaar af met deze spectaculaire kniepertjes met champagnemousse. Kniepertjes zijn volgens de traditie platte wafels. Wanneer je ze eet op oudejaarsavond, zijn ze opgerold en worden ze nieuwjaarsrolletjes genoemd. Kniepertjes staan symbool voor het jaar achter ons, nieuwjaarsrolletjes voor het onbekende jaar. Ideaal dus om het nieuwe jaar mee te beginnen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

20 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept kniepertjes met champagnemousse

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
4u 45min
Kookmodus

Champagnemousse

1
Week de gelatine in koud water. Scheid van 2 eieren de eidooiers van de eiwitten.
2
Zet een halve pan water op het vuur en breng aan de kook. Neem een hittebestendige kom die net over de rand van de pan past. Doe de eidooiers, champagne en kristalsuiker in de kom en klop los.
3
Zet het vuur laag. Plaats de kom op de pan en klop het mengsel ongeveer 15 min. tot het luchtig en goed gebonden is. Los de gelatine op in het mengsel en laat afkoelen.
4
Klop ondertussen de eiwitten in een aparte kom op met een snufje zout tot het stevig is. Het moet zo stevig zijn dat je de kom ondersteboven kan houden zonder dat de eiwitten eruit vallen.
5
Klop in een aparte kom de slagroom op tot yoghurtdikte.
6
Spatel de eiwitten door het champagnemengsel, gevolgd door de slagroom. Doe dit alles met een spatel, zodat de lucht erin blijft.
7
Stort de champagnemousse in een bak en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
8
Schep de champagnemousse in een spuitzak als deze stijf is.

Kniepertjes

1
Smelt de roomboter op laag vuur en zet opzij. Meng de bloem, basterdsuiker, kaneel en een snufje zout door elkaar.
2
Voeg de gesmolten boter en het ei toe en roer goed door. Voeg het water toe en klop het geheel goed door, tot er geen klontjes meer in het beslag zitten. Het moet ongeveer zo dik zijn als pannenkoekenbeslag. Voeg zo nodig nog extra water toe. Laat het beslag even rusten.
3
Verwarm ondertussen het kniepertjesijzer en vet het goed in met bakspray.
4
Giet 1 of 2 eetlepels beslag in het midden van het ijzer, afhankelijk van de gewenste grootte. Druk het ijzer stevig dicht en bak het beslag 40 tot 80 sec.
5
Haal het wafeltje van het ijzer met behulp van een platte spatel. Rol de nog warme wafeltjes om de steel van een houten lepel. Doe dit als de wafeltjes nog warm zijn, als ze koud zijn worden ze hard en zijn ze niet meer te rollen.
6
Vul de rolletjes kort voor serveren met champagnemousse. De wafeltjes worden zacht als de vulling er te lang in zit.

Spetterend oud & nieuw

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, tijd om dit in stijl af te sluiten met verrassende recepten. Verwerk bijvoorbeeld champagne in recepten, zoals deze kniepertjes met champagnemousse. Ook lekker: champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker. Een lekkere variant op de traditionele oliebol! Liever hartige oliebollen? Maak dan deze oliebollen met chilisaus. Door de Aziatische ingrediënten toe te voegen in het beslag, serveer je een verrassing voor je gasten.

Drankjes mogen niet missen tijdens oud en nieuw. Pak uit met deze romige frambozen mimosa met grapefruit en tijm. Een heerlijke combinatie met een bijzondere twist. Liever geen alcohol? Kies dan voor deze Ginger ale mocktail met chocolade vijgen. Eenvoudig te maken en een smakelijk, alcoholvrij alternatief voor het proosten.

Waar komen kniepertjes vandaan?

Kniepertjes zijn een traditionele Nederlandse lekkernij die voornamelijk wordt geassocieerd met de provincies Groningen en Drenthe in het noorden van Nederland. De oorsprong van kniepertjes is echter niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat het oorspronkelijk een oudejaarstraditie was, waarbij de platte, dunne koekjes werden gebakken als symbool voor het oude jaar dat voorbij was. Anderen suggereren dat kniepertjes werden geïntroduceerd door Duitse immigranten in de 19e eeuw. Wat de oorsprong ook is, kniepertjes zijn inmiddels een populaire traktatie geworden, niet alleen in het noorden van Nederland, maar in het hele land.

Hoe lang kun je kniepertjes bewaren?

Kniepertjes kun je het beste bewaren in een luchtdichte zak of trommel op kamertemperatuur. Zo blijven ze 2-3 weken goed.

Hoe lang moeten kniepertjes bakken?

Kniepertjes moeten maar heel kort bakken. Doe dit voor 40 tot 80 seconden.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via