krokante parmezaaan aardappeltjes met chipolataworstjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes

Toe aan een makkelijke AVG-maaltijd? Kies dat voor dit lekkere recept, waarbij de oven het meeste werk doet. De aardappeltjes worden lekker krokant vanbuiten, terwijl de binnenkant heerlijk zacht blijft. Heerlijk in combinatie met de runderchipolata worstjes en broccoli.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept krokante parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de krieltjes schoon en halveer eventueel de grote krieltjes. Smelt de helft van de roomboter in een kleine steelpan. Rasp de Parmezaanse kaas.
2
Meng de krieltjes met de boter, 3/5 van de Parmezaanse kaas, de helft van het knoflookpoeder en oregano. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel 1/5 van de Parmezaanse kaas over de krieltjes. Bak het geheel 20 min. in de oven.
3
Pluk ondertussen de basilicum en hak zeer fijn. Hak de pijnboompitjes fijn. Meng de rest van de boter met de basilicum, pijnboompitjes en de rest van de Parmezaanse kaas.
4
Snijd de broccoli in roosjes. Meng de olijfolie met de rest van het knoflookpoeder. Neem de bakplaat met aardappeltjes uit de oven en maak de helft van de bakplaat vrij. Verdeel de broccoli bij de aardappeltjes op de bakplaat. Bak nog 15 min. in de oven.
5
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Gril de runderchipolata worstjes 3 min. aan 1 kant aan. Draai het vuur laag, draai de worstjes en gril nog 5 min. op de andere kant.
6
Serveer de aardappeltjes, broccoli en chipolata worstjes met pestoboter.

Lekker makkelijk met een AVG’tje

De combinatie van aardappel, vlees en groenten, ook wel bekend als AVG, is een klassieke maaltijd die al vele generaties in Nederland wordt gegeten. De term AVG is inmiddels zo ingeburgerd dat deze vaak wordt gebruikt om naar dit type gerecht te verwijzen. De oorsprong van de AVG-maaltijd gaat terug tot de jaren ’50 en ’60, toen de Nederlandse keuken nog voornamelijk bestond uit eenvoudige en voedzame gerechten. Deze maaltijdcombinatie was toen al populair vanwege de betaalbaarheid en de voedingswaarden van de ingrediënten. Bovendien was het vaak een gemakkelijke maaltijd met niet te moeilijke ingrediënten om te bereiden, wat voor veel drukbezette gezinnen een uitkomst was.

Vandaag de dag zijn AVG-gerechten nog steeds erg populair in Nederland. Het is een maaltijd die goed past bij de Nederlandse eetcultuur, waarin voedzaam, maar lekker eten belangrijk is. Bovendien is het een veelzijdige maaltijd, waarbij je kunt variëren met verschillende soorten groenten en vlees, en met de bereiding van de aardappelen. Van stamppot tot gebakken aardappeltjes en van kip tot gehaktballen, er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om een AVG-gerecht te bereiden. Denk aan heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem voor een AVG-gerecht met een twist, of maak het jezelf gemakkelijk met deze piri piri drumsticks met gegrilde paprika. De oven doet het meeste werk en het eindresultaat is superlekker.

Al met al is de populariteit van AVG-gerechten in Nederland te verklaren door de combinatie van eenvoud, betaalbaarheid en voedingswaarde. Het is een maaltijd die bij veel Nederlanders nostalgische gevoelens oproept en die nog steeds veel gegeten wordt, zowel thuis als in restaurants.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via