Miso is een krachtpatser van een smaakmaker waarmee je ingrediënten in een handomdraai tot smaakbom transformeert. En inderdaad: dat is exact wat er met deze misokip met broccoli en gemberrijst is gebeurd. Supersimpel, maar simpelweg verrukkelijk!
Tip: bereid de kipdrumsticks eventueel 1 dag van tevoren.
In Japan zijn ze er dol op: miso, een gefermenteerde sojapasta gemaakt van (je raadt het al) sojabonen, wat zout en koji. Koji is gekookte rijst, gerst of sojabonen die zijn geënt met een schimmel. Dit mengsel wordt vervolgens een paar maanden gefermenteerd, soms zelfs langer, afhankelijk van de gewenste sterkte van de smaak. Er zijn verschillende soorten miso te vinden in de winkel: witte, gele en rode miso. Alle drie de soorten worden op dezelfde manier bereid, maar hoe donkerder de kleur, hoe langer het fermentatieproces en dus hoe sterker de smaak.
Witte miso heeft bijvoorbeeld een milde, zoetige smaak wat heerlijk is om te gebruiken in dressings en marinades voor salade recepten, maar ook lekker in dipjes voor bij de borrel, zoals deze gember-miso edamame dip. Gele miso heeft weer een lichtere smaak dan de rode miso. De rode miso heeft dus de meest intense smaak van de drie kleuren. Deze hartige, diepe smaak is heerlijk om te verwerken in stoofschotels.
Miso kan je in ieder geval in allerlei soorten gerechten verwerken. Zo geeft het extra veel smaak aan dit recept voor sushi met miso worteltjes, zorgt het voor een diepe smaak bij de miso ramen met shiitake en edamame boontjes en geeft het een verrassende touch aan de gegrilde spitskool, een bijzonder bijgerecht met de smaken uit de Midden-Oosterse en Aziatische keuken. De knapperige spitskool toppen we af met een dressing van miso, honing en limoen, op een bedje van romige baba ganoush. Supermakkelijk én ontzettend smaakvol!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment